Viola von Kramon: Ukidanje viza zavisi od Berlina

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo i nemačka poslanica Viola von Kramon Taubadel, izjavila je da će ova zakonodavna institucaija Evropske Unije nastaviti da podržava Kosovo, naročito po pitanju liberalizacije viza, piše Koha.

Viola von Kramon: Ukidanje viza zavisi od Berlina

Fon Kramon podseća, da će Nemačka od 1. jula ove godine preuzeti predsedavanje EU, pa se nada da će kancelarka Angela Merkel iskoristiti priliku za ukidanje viznog režima za građane Kosova. 

„U Evropskom parlamentu, posebno u Zelenoj grupi, svesni smo da je Kosovo ispunilo sve potrebne kriterijume. S'toga je na Savetu - a pre svega Berlinu ovde - ukinuti vizni režim. Nadam se da će gospođa Angela Merkel konačno iskoristiti ovu priliku", rekla je Von Kramon.

Članica Evropskog parlamenta daljle kaže da je sve u rukama Saveta, a ne Vlade Kosova.

„Svi zahtevi i standardi su ispunjeni, tako da građani Kosova rade svoj zadatak. Samo Savet, vlade zemalja članica nisu dale zeleno svetlo. Ali, moramo razjasniti: vreme je da sada oni odluče, a ne Vlada Kosova", rekla je Viola von Kramon i dodala da je" svaki dan koji prođe bez odluke o liberalizaciji pogrešan signal".

Treba napomenuti da iako su Evropska komisija i Evropski parlament dali zeleno svetlo za liberalizaciju viza za Kosovo, Savet ministra EU to još nije učinio, jer neke zemlje članice EU smatraju da Kosovo nije ispunio sve kriterijume za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Članica Evropskog parlamenta dalje kaže da je nepošteno da građani Kosova i dalje ostaju taoci liberalizacije, uprkos ispunjavanju neophodnih kriterijuma.

"Kosovo je ispunilo sve tražene kriterijume, šta bi drugo trebalo da urade? Nije u redu da menjate pravila usred igre! I u Evropskom parlamentu zaista postoji razumevanje po ovom pitanju: svi se slažemo da se bezvizni režimi zasnivaju na određenim kriterijumima, a ne na volji Saveta".

Samit Evropske unije za Zapadni Balkan biće održan u Zagrebu 6. i 7. maja, gde se očekuje da će pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati.

Prošlog meseca je u Minhenu održana bezbednosna konferencija kojoj su prisustvovali svetski lideri. Konferenciji je prisustvovao i premijer Kosova Aljbin Kurti, gde se sastao sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je kako se navodi, rekao Kurtiju da će njegova zemlja pomoći Kosovu da se približi EU, kao i po pitanju ukidanja vize za građane Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš