"Vilson centar": KBS transformisati u operativnu vojsku do 2027, Vučić pretnja stabilnosti regiona

Američki centar za regionalne studije "Vilson centar" objavio je izvještaj pod naslovom "Konsolidacija nezavisnosti Kosova", u kom se navodi da bi KBS trebalo transformisati u potpuno operativnu vojsku do 2027. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

"Vilson centar": KBS transformisati u operativnu vojsku do 2027, Vučić pretnja stabilnosti regiona

U izveštaju je preporučeno da međunarodni partneri Kosova, SAD i EU, treba da obnove svoju predanost konsolidaciji suvereniteta Kosova, da udvostruče svoju podršku pristupanju Kosova međunarodnim organizacijama, liberalizaciji vize za Kosovo, kao i da treba da ohrabre pet država EU koje je ne priznaju Kosovo i da promene svoj stav.

"Vilson centar" takođe kaže da bi trebalo povećati saradnju između Kosova i NATO, kao i olakšati razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u potpuno operativnu vojsku do 2027. godine i dodatnu saradnju u zajedničkim vojnim vežbama.

"Uspon neliberalnog, nacionalističkog vodstva u Srbiji, predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem, predstavlja drugu značajnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti, kao i bliske veze Srbije sa Rusijom i Kinom. Vlada Srbije nastavlja otvoreno da osporava suverenitet Kosova i da preti jedinstvu Bosne i Hercegovine, podstičući podelu Republike Srpske i njeno ujedinjenje sa Srbijom. Takođe radi na podrivanju suvereniteta Crne Gore putem prosrpskih grupa u novoj vladi. Ove podele destabilizuju regionalnu politiku, i jačaju srpsku vojsku koju podržava Rusija, koja je direktno intervenisala u zemljama širom Balkana, posebno u Crnoj Gori i severnoj Makedoniji", navodi se u izvještaju "Vilson centra".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš