Viktorija Nuland krajem nedelje u Prištini

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Viktorija Nuland posetiće Prištinu 10. jula, gde će sa kosovskim zvaničnicima pokušati da pokrene rešavanje niza pitanja, među kojima i demarkaciju granice sa Crnom Gorom, prenosi prištinska štampa.

Viktorija Nuland krajem nedelje u Prištini

Utvrđivanje granice sa Crnom Gorom, uslov je koji kosovske vlasti treba da ispune radi dobijanja vizne liberalizacije sa zemljama Evropske unije. Evopski paralament je zbog kašnjenja u demarkaciji, odložio za septembar glasanje o ukidanju viza za žitelje Kosova.

Kosovska vlada još nije spremila konačnu rezoluciju sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Kašnjenje od godinu dana uticalo je da se osim opozicije i poslanici vladajuće većine na Kosovu distanciraju od postojećeg predloga, prema kojem Kosovo gubi oko 8.000 hektara teritorije.

Opozicija je najavila da neće odustati od promene postojećeg predloga za demarkaciju granice sa Crnom Gorom. Unazad godinu dana, organizovala je više javnoh poretesta, tvrdeći da je Kosovo oštećeno u tom procesu.

Prištinska štampa prenosi da se crnogorske vlasti protive bilo kakvoj promeni već postignutog sporazuma o razgraničenju, što će kosovskim vlastima dodatno otežati zaključivanje sporazuma sa Podgoricom i ratifikaciju sporazuma u kosovskoj skupštini.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš