Veselji okrivljuje Mustafu, Haradinaja i opoziciju za kvarenje odnosa sa Zapadom

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji kritikovao je prethodna dva premijera, Isu Mustafu i Ramuša Haradinaja, i dosadašnje opozicione stranke Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, optuživši ih da su naneli veliku štetu Kosovu u odnosima sa međunarodnom zajednicom, preneo je portal Koha.

Veselji okrivljuje Mustafu, Haradinaja i opoziciju za kvarenje odnosa sa Zapadom

U emisiji Rubikon na prištinskoj televiziji KTV Veselji je rekao da bi nova vlada trebalo da se primarno bori protiv korupcije i nezaposlenosti i da se „pobrine da ne nastavi nepovoljan kurs poslednjih godina u odnosima sa prijateljima“.

„Od 2014. godine imali smo pad tih odnosa. Na nižem smo nivou zbog naših unutrašnjih oštrih neslaganja, a zaboravljamo da se suočavamo sa Srbijom. Vučić je veoma perfidan. Pošlo mu je za rukom da prodre i u naše partnerske krugove“, rekao je Veselji i priznao da deo odgovornosti snosi i on.

„Za poslednje dve godine snosim veliku odgovornost, jer nikada ne bih poverovao da će u mojoj vladi doći takav trenutak u kome se Kosovo nalazi u takvoj situaciji u odnosu na SAD i EU. Buduća Vlada mora se ispravno i direktno baviti izazovima pred kojima je Kosovo. To su pravi izazovi. Ljudi žele da žive bolje, oni žele posao, da se bore protiv korupcije, da otvore mogućnosti za investitore i da se preduzmu konkretni koraci u odnosima sa međunarodnom zajednicom, posebno sa SAD“, istakao je Veselji i naglasio da je Kosovo imalo dobre partnerske odnose sa SAD dok je DPK bila na čelu Vlade. 

Veselji je potvrdio da je Specijalni sud uputio poziv odlazećem ministru pravde Abeljardu Tahiriju.

„Specijalni sud poslao je zvaničan poziv ministru Tahiriju zbog njegovog institucionalnog položaja. To bi trebalo da bude pojašnjavajući intervju", rekao je Veselji gostujući na KTV i negirao da bi Tahiri mogao biti osumnjičen.

„Ne može biti osumnjičen. Specijalni sud je u našem pravnom sistemu. Ministar pravde možda je pozvan radi pojašnjenja“, naglasio je Veselji.

Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda, Veselji je rekao da je uveren da se SAD ne zalažu za razmenu teritorija kao rešenje dijaloga između Kosova i Srbije.

„Sve što dolazi iz Amerike je pozitivno. Ambasador Grenel spada među ljude u koje predsednik Tramp ima poverenje. SAD, najznačajniji investitor u mir i stabilnost, vidi Kosovo kao deo svog projekta stabilnosti na Balkanu. Nije važno ko je u vlasti ili u opoziciji“, rekao je Veselji i naglasio da je važno da se poprave odnosi sa SAD i spreči „ruski uticaj“.

„Najveći uticaj Rusije može doći iz Srbije. Molim Boga da naredna Vlada Kosova drugačije proceni, jer smo umorni od te manipulacije. Mi smo sebi naneli udarce manipulacijama po kojima se, navodno, SAD zalažu za razmenu teritorija. Razmena teritorija se nikada ne može dogoditi. Moramo sačuvati Kosovo kao teritorijalnu i institucionalnu celinu“, rekao je Veselji gostujući u emisiji Rubikon na prištinskoj KTV.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš