Veselji: EU treba u ovoj godini da donese odluku o vizama

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji održao je odvojene sastanke sa predsednikom Donjeg doma Parlamenta Belgije, Zigfridom Brakeom, i predsednikom Odbora za spoljne poslove Donjeg Doma Dirkom Van der Melenom. Na ovim sastancima okosnica razgovora bila je evropska agenda za Kosovo, odnosno potreba za donošenjem odluke u ovoj godini za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Veselji: EU treba u ovoj godini da donese odluku o vizama

Veselji je ponovo potvrdio da je Kosovo ispunilo sve navedene kriterijume i da građani zaslužuju da se slobodno kreću u Šengen zoni, kao i drugi evropski državljani.

Pored toga, Veselji je naglasio potrebu jačanja saradnje između Kosova i Belgije u svim oblastima sa posebnim naglaskom na ekonomiju.

Predsednik Donjeg doma Parlamenta Belgije, Zigfrid Brake i predsednik Odbora za spoljne poslove Dirk van der Melen potvrdili su da će Belgija nastaviti da pruža podršku Kosovu u budućnosti, kako na međunarodnom nivou, tako i u unutrašnjem razvoju.

Veselji je izjavio posle sastanaka, da građani Kosova treba da znaju da unutar EU Kosovo ima velike prijatelje.

"Kada je u pitanju liberalizacija viza, zemlje koje smo posetili, u većini slučajeva imaju veoma pozitivnu procenu. Pet zemalja EU, koje još uvek ne priznaju nezavisnost Kosova, uzrokuju probleme u postizanju konsenzusa u Savetu Ministara. Evropska komisija i Evropski parlament izrazili su svoj stav o liberalizaciji viza. Na svim sastancima tražio sam da se ovo pitanje EU stavi na glasanje, jer smo ispunili sve uslove i nema razloga da se to odloži", rekao je Veselji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš