Usvojen nacrt zakona o verskim slobodama

Skupština Kosova je na današnjoj sednici u načelu usvojila nacrt zakona o verskim slobodama.

Usvojen nacrt zakona o verskim slobodama

Poslanik Srpske liste Igor Simić kaže da je ovo velika pobeda jer je postignuto da SPC nesmetano funkcioniše na Kosovu, a zakonom je zagarantovana i imovina SPC. 

Sa 61 glasom za, četiri protiv i 13 uzdržanih, poslanici Skupštine Kosova su u prvom čitanju usvojili predlog izmene i dopune zakona o verskim slobodama.

Predstavljajući nacrt zakona, premijer Ramuš Haradinaj je izjavio da je neophodno unaprediti zakonski okvir koji reguliše pravni status verskih zajednica, njihov položaj i finansiranje.

“Aktuelnim zakonom na Kosovu je priznato pet verskih zajednica koje predstavljaju i kosovsko kulturno nasleđe.To su islamska zajednica, srpska pravoslavna crkva, katolička crkva, jevrejska zajednica i protestanska crkva. U nacrt zakona je dodata i zajednica tarikata na Kosovu koja predstavlja istorijsko nasleđe zemlje. Treba istaći da je nacrt zakona urađen u skladu sa međunarodnim konvencijama i na osnovu mišljenja Venecijanske komisije”, istakao je premijer.

Haradinaj je rekao da je iz nacrta zakona izbačen član koji se odnosi na vladino finasiranje verskih zajednica, kao i deo kojim je bilo omogućeno da se sa 50 potpisa osnuje nova verska zajednica. Premijer je naglasio da je za učlanjenje u Unesko potrebno usvojiti dva zakona, među kojima je i zakon o verskim slobodama.

Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o verskim slobodama podržali su i poslanici nevećinskih zajednica, među njima i Srpska lista. Poslanik Igor Simić ocenjuje da se ovim zakonom po prvi put jasno garantuje da će Srpska pravoslavna crkva imati vlasništvo nad svojom imovinom.

“Posebno je značajno to što se u zakonu jasno navodi da je Srpska pravoslavna crkva, odnosno njeno sveštenstvo i monaštvo na Kosovu sastavni deo Srpske pravoslavne crkve uopšte. Značajno je i to što će se omogućiti neometano upravljanje kompletnom imovinom kojom crkva raspolaže, ali i da će SPC imati određene povlastice kada su u pitanju carine i dažbine. Ovo je veliki uspeh kako za SPC tako i za celokupni srpski narod. Konačno smo uspeli, ovo je zakon u načelu, ali velika je pobeda ostvariti da se ne menja Srpska pravoslavna crkva i da se zakonom garantuje da niko neće moći da polaže pravo na ime pečat grb ili svojinu koja se nalazi u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a da će predstavnike SPC prema institucijama na Kosovu nominovati sama SPC, tako da niko neće moći samostalno da bira s kim će da razgovara na ovu temu”, dodaje Simić.

Poslanici iz redova opozicije su u vezi predloga zakona o verskim slobodama istakli da bi zakonskim aktom trebalo rešiti pitanje finansiranja verskih zajednica i utvrditi kotizaciju oko osnivanja novih.

Poslanik Miljaim Zeka iz Inicijative za Kosovo je rekao da bi naziv Srpska pravoslavna crkva trebalo promeniti u pravoslavna crkva jer se na ovaj način diskriminišu Albanci pravoslavne veroispovesti.

“Mnogima je smetao sam naziv Srpska pravoslana crkva i predlozi su bili da se ona preimenuje samo u pravoslavnu crkvu. Srpska lista to nikada nije želela da podrži i da razgovara na tu temu. SPC je jedna jedinstvena i nedeljiva”, ističe Igor Simić, poslanik Srpske liste.

Poslanici Skupštine Kosova su u nastavku sednice u načelu usvojili nacrt zakona o Prištini i predlog zakona o porezu na nepokretnu imovinu, a potom raspravljali o nekoliko predloga zakona koji su na dnevnom redu Skupštine Kosova.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš