"Uloga porodice na Balkanu važna za mir i toleranciju"

U Prištini je danas završena dvodnevna Međunarodna konferencija na temu ‘’Kultura i mir na Balkanu - uloga parlamenta’’.

"Uloga porodice na Balkanu važna za mir i toleranciju"

Konferencija je podstakla brojna pitanja i zaključke među kojima je pitanje odgovornosti svih u sproveđenju mira, kao i uloga porodice u očuvanju stabilnosti na Balkanu.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici civilnog društva sa Balkana i Evrope, koji su predstavili svoje iskustvo u traženju rešenja za kritične probleme sveta, počev od dobrog upravljanja, nasilnog ekstremizma, etničkih sukoba i zaštiti životne sredine. Drugi dan konferencije bio je rezervisan za teme kao što su jačanje porodice i uloga kulturnog nasleđa.

’’Ova konferencija je posvećena miru, ja ću dati naglasak na ulozi porodice u prevazilaženju brojnih prepreka na Balkanu. Porodica je nezaobilazna vrednost, jer mi vaspitavamo decu da poštuju jedni druge, ona edukuje mlade generacije o miru i mržnji. Porodica i mir su usko povezani, iz porodice proizilazi ljubav i mir’’, istakla je Saemira Pino, bivši zamenik ministra obrazovanja Albanije.

’’Ako želimo mir moramo poći od sebe, moramo edukovati svoj karakter. Najbitnije je da prekinemo sa konfliktima i ratovima. Najvažnijia institucija za izgradnju karaktera je porodica, stvarajući porodicu doprinosimo društvu. Ako srušimo porodicu, srušićemo i društvo, zato moramo voditi računa o porodici’’, rekao je Džek Korlei, predsednik Evroazjske organizacije za mir.

Direktorka inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, Anita Mitić govorila je o još jednoj aktuelnoj temi, a tiče se mladih generacija na Balkanu.

’’Ja mislim da se to radi kroz, prvenstveno osnažvanje mladih ljudi, da oni budu deo rešavanja problema , da ne budu samo problem. Najvažnija stvar je da prestanemo da ih smatramo malim ljudima ili decom i kada porastu, da će možda doprineti nečemu, to je pogrešno. Važno je da cujemo ono što mladi imaju da kažu i da budemo svesni da to možda ipak nešto vredi’’, rekla je Anita Mitić.

Međunarodna konferencija "Kultura i mir na Balkanu - uloga parlamenta" održana je uz podršku Federacije za svetski mir u partnerstvu sa Međunarodnim udruženjem parlamentaraca za mir.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš