U iščekivanju

Uklanjanje viza za Kosovo ne pre 2019 godine

Iako su se građani Kosova nadali da će, kada se ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, vizna liberalizacija da bude odobrena, to se nije desilo.

Proces traje tri meseca bez ikakvog poteza Evropske komisije. Druga prepreka je bila da se rezultatima dokaže borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ovo je uslov koji su kosovski političari ostavljali po strani, ne uzimajući ga za ozbiljno, piše Koha Ditore.

Sa druge strane, Evropska komisija složila se da igra igru nekoliko država članica, kako bi kupila vreme i odložila za tri meseca formalno obaveštenje da je Kosovo ispunilo uslove.

Čak i u EU sada kažu da „nema datuma kada će da potvrde ispunjenje uslova“, ali je pomenuta mogućnost da se to dogodi sledeće nedelje.

I zaista, kada su upitani o izveštajima medija na Kosovu da će „ove nedelje biti pozitivnog izveštaja Komisije“, u Briselu su odgovorili ironično – „izgleda da u Prištini znaju nešto više od nas.“

U iščekivanju obaveštenja od Evropske komisije da su ispunjeni najnoviji kriterijumi u procesu liberalizacije viznog režima, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta je stavio ovu temu na dnevni red za 10. jul. Ali na plenarnoj sednici može da bude tek u septembru. U međuvremenu, u Savetu postoje zemlje koje se ozbiljno protive.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš