Udruženje Crnogoraca: Prvi crnogorski potporučnik u KBS-u, podržavamo Vojsku Kosova i domovinu Kosovo

Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova (KBS) omogući će školovanje i stipendiranje jednog kandidata iz crnogorske zajednice kao znak podrške Crnogorcima na Kosovu, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku predsednika Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodana Vujačića i ministra bezbednosnih snaga Kosova Hakija Demolija.

Tako će, nakon završenog školovanja, KBS u svojim redovima dobiti i prvog potporučnika Crnogorca. Vujačić je tokom sastanka, takođe, istakao i da crnogorska zajednica "podržava i transformaciju Bezbednosnih snaga u vojsku Kosova".

"Kosovski Crnogorci kao lojalni građani Kosova, u potpunosti prate spoljnu politiku Crne Gore prema Kosovu i da priznaju Kosovo kao suverenu državu i njihovu domovinu," navedeno je u pisanom saopštenju za medije iz Udruženja Crnogoraca Kosova.

Vujičić je kazao i da su svi "autentični Crnogorci - lojalni građani Kosova" i da će oni, u "skladu sa kapacitetima zajednice, doprineti napretku Kosova i naporima ka uspostavljanju trajnog mira u regionu" kome je, kako se ističe, "Kosovo u potpunosti posvećeno".

"Vlada Kosova će u potpunosti podržati Strategiju o integraciji i afirmaciji crnogorske etničke zajednice koju je pokrenulo udruženje, kao i ostale aktivnosti udruženja koje su prepoznate kao aktivnosti koje su usmerene prema interesu produbljivanja dobrosusedskih odnosa Kosova i Crne Gore i zajedničkog puta ka punoj integraciji u porodicu evroatlanskih zemalja," kazao je, sa druge strane, kosovski ministar bezbednosnih snaga, Haki Demoli.

Demoli je potvrdio da će prisustvovati obeležavanju Dana Crnogoraca i Dana nezavisnosti Crne Gore na Kosovu koju organizuju ambasade Crne Gore u Prištini i Udruženja Crnogoraca Kosova, navode iz ovog udruženja.

Vujučić: Imamo 1000 članova, od toga polovina sa Severa

Udruženje Crnogoraca Kosova osnovano je 2008. godine i registrovano je kao nevladina organizacija. U naknadnom razgovoru za KoSSev, predsednik ovog udruženja, Slobodan Vujačić, ističe da je ovo udruženje Crnogoraca "prvo u istoriji" na Kosovu i da trenutno broji 1000 članova, od čega polovina dolazi sa Severa Kosova.

Iako je sedište udruženja u Prištini, Vujačić je najavio skoro otvaranje kancelarije na Severu.

"Da li ćemo imati kancelarije u Severnoj Mitrovici ili Zubinom Potoku, još uvek nismo odlučili, ali svakako ćemo otvoriti kancelarije na Severu, jer na Severu ima puno Crnogoraca," kazao je.

Udruženje se finansira kroz projekte raznih donatora, pre svega kroz fondove kosovske vlade, preko ministarstava.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš