U Vladi Kosova više od 150 osoba zaraženo koronavirusom

Na Kosovu je od početka pandemije više od 150 zvaničnika ministarstava u Vladi Kosova zaraženo koronavirusom, piše Gazeta Ekspres.

U Vladi Kosova više od 150 osoba zaraženo koronavirusom

Kako se navodi, većina zaražanih zvaničnika je u stabilnom stanju i u samoizolaciji je u svojim domovima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, dodaje se, vodi sa najvećim brojem zaraženih. Od početka pandemije do danas zaraženo je više od 100 zvaničnika tog Ministarstva.

Većina njih su policajci, dok je zaraženo osoblje i u kabinetu ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua.

"Do danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova i agencijama ukupno 104 službenika zaraženo virusom, od kojih 20 službenika iz civilnog osoblja, četiri zvaničnika iz kabineta ministra i 80 policajaca…Njihovo stanje je stabilno, nalaze s eu samoizolaciji u svojim domovima, sa izuzetkom šest policajaca koji su na bolničkom lečenju", navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, ostali zvaničnici koji su imali kontakt sa zaraženima, nalaze se u samoizolaciji, ali nemaju simptome.

Takođe, postoje slučajevi zaraze kovid-19 u Ministarstvu ekonomije i životne sredine.

"U Ministarstvu ekonomije i životne sredine potvrđeno je devet pozitivnih slučajeva kovid-19, dok je iz bivšeg Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja za sada dva službenika pozitivno na kovid-19", navodi se u odgovoru Ministarstva ekonomije i životne sredine.

Iz Ministarstva ekonomije i životne sredine saopštili su da je stanje obolelih od koronavirusa stabilno i da dok ne budu imali test sa negativnim rezultatom neće se vratiti na posao.

"Prostorije ministarstava su dezinfikovane. Svi oboleli primaju odgovarajući tretman, njihovo stanje je stabilno i sve dok test na kovid-19 ne bude negativan neće se vratiti na posao. Takođe, rad se već obavlja u smenama, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa", navodi se u odgovoru.

Slučajevi zaraze koronavirusom, kako se navodi, registrovani su i u Ministarstva finansija.

Portparol Ministarstva finansija Muharem Šahini rekao je da su do sada zaražena četiri zvaničnika tog Ministarstva.

"U Ministarstvu finansija bez PAK- i Carine Kosova postoje četiri zaražena, gde je jedan slučaj izlečen, a tri druga su aktivna i njihovo zdravstveno stanje je stabilno", naveo je Šahini.

Koronavirus je registoravan i u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Od početka pandemije do danas tri zvaničnika tog Ministarstva bila su pozitivna. Dodaje se da je njihovo stanje trenutno stabilno.

Neki službenici Ministarstva pravde takođe su zaraženi kovid-19. Prema informativnom uredu u ovom ministarstvu, od početka pandemije prijavljena su tri slučaja.

Zvaničnici zaraženi koronavirusom takođe su u Ministarstvu odbrane i Ministarstvu trgovine i industrije.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da trenutno imaju samo jedan aktivni slučaj koronavirusa.

Zamenik direktora Kancelarije za odnose sa javnošću, pukovnik Sefer Isufi, rekao je da se još sedam zvaničnika nalazi u samoizolaciji zbog sumnje da su imali kontakt sa zaraženima.

"Trenutno u Ministarstvu odbrane imamo samo jedan pozitivan slučaj, a sedam ostalih službenika su u samoizolaciji zbog sumnje u kontakt sa zaraženim osobama. Zdravstveno stanje našeg osoblja je dobro", rekao je Isufi.

Čak je i u Ministarstvu trgovine i industrije samo jedan službenik zaražen, dok je desetak drugih koji su imali kontakt u samoizolaciji.

"Do sada je zvanično samo jedan službenik Ministarstva testirao pozitivnost, oko 10 zvaničnika je objavilo da su kontaktirali sa zvaničnikom i bili su izolovani 14 dana", navodi se u odogovoru Ministarstva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš