"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom"

Ministarka za dijalog, Edita Tahiri, izjavila je da je postignut značajan napredak u pripremama za izgradnju šest stalnih graničnih IBM prelaza, prema sporazumu u Briselu između Republike Kosovo i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

"U septembru počinje izgradnja zajedničkih graničnih prelaza sa Srbijom"

Ona je rekla da je prva faza projekta završena, a da je naredna faza završni dizajn glavnog projekta objekata stalnih graničnih prelaza između dve zemlje. Ovaj veliki projekat za Kosovo finansira Evropska unija. Evropska unija je odabrala organizaciju UNOPS za sprovođenje ovog projekta, i na Kosovu i u Srbiji. Izgradnja će obuhvatiti svih šest graničnih prelaza između dve zemlje i koštaće oko 24 miliona evra - sredstva su izdvojena od strane EU IPA fondova za obe zemlje. Što se tiče njenog dela, Vlada Kosova po rasporedu ispunjava sve obaveze koje se odnose na sprovođenje sporazuma za IBM i sa aspekta stalnih objekata, i već je počela sa eksproprijacijom lokacija na kojima će biti zgrade za granične prelaze, kao i druge obaveze u vezi sa ovim procesima.

UNOPS je sproveo topografska i geotehnička istraživanja zemljišta i uskoro će podneti zahtev za odobrenje građevinskih projekata. Od jula do avgusta 2016. biće otvoren tender i projekat izgradnje bi trebalo da počne sredinom septembra na Merdaru, mesec dana kasnije u Mutivodama i sredinom novembra na Brnjaku, istakla je ministarka Tahiri, objavljujući fotografije lokacija i dizajna završnog projekta.  

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš