Trump poručio

Trampova ćuška kosovskim Albancima: Nećete dobiti vojsku bez odobrenja Srba

Brajan Ji, koji je zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD za evropska i evroazijska pitanja upozorio je zvaničnike u Prištini da Srbi moraju da odobre ustavne promene i da bez toga neće biti moguća transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u “vojsku”.

Trampova ćuška kosovskim Albancima: Nećete dobiti vojsku bez odobrenja Srba

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da od formiranja takozvane vojske Kosova neće biti ništa! Naime, Trampov specijalni izaslanik Hojt Brajan Ji je tokom boravka u južnoj srpskoj pokrajini preneo Hašimu Tačiju poruku da “zakon o osnivanju oružanih snaga” mora da bude povučen iz skupštinske procedure.

Time je podržan zahtev Srba sa Kosmeta koji su protiv formiranja “kosovske vojske”.

Brajan Ji, koji je zamenik pomoćnika državnog skeretara SAD za evropska i evroazijska pitanja upozorio je zvaničnike u Prištini da Srbi moraju da odobre ustavne promene i da bez toga neće biti moguća transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u “vojsku“.

– Tražimo od vlade, predsednika i ostalih koji su uključeni u proces da povuku zakon sa stola dok se proces konsultacija i koordinacije ne sprovede u skladu sa smernicama – poručio je Ji posle sastanka sa Tačijem.

Šef Srpske liste na Kosovu Slavko Šimić je Trampovom izaslaniku na sastanku naznačio da Priština ne sme da formira vojsku Kosova.

– Gospodinu Jiu smo poručili da Albanci moraju da zaborave na formiranje takozvane vojske Kosova i da treba odmah da prekinu zakonodavno procesuiranje ovakve ideje, koja ne doprinosi miru, stabilnosti i bezbednosti. Zamolili smo ga i da Amerika izvrši pritisak na kosovsku vladu i na one koji potenciraju zakon o transformaciji BSK u oružane snage da od takve ideje odustanu. Promenezakona su moguće samo uz glasanje  o ustavnim amandmanima, za koje je potrebna podrška srpske zajednice – rekao je Simić za “Informer” i dodao:

– Vidite da već imamo rezultate i da je američki predstavnik albanskim zvaničnicima jasno stavio do zanja da ovaj sporni zakon što pre povuku iz procedure.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da ovo ipak nije definitivno odustajanje Amerike, već da ona traži da se ta ideja drugačije realizuje.

– Vašington insistira da sve to bude urađeno barem na formalno demokratski način, odnosno da se promeni Ustav i dobije saglasnost manjina, pre svega Srba.

Prištinski list “Zeri” je ranije objavio da očekuje da će predlog zakona o transformaciji BSK biti podnet na odobrenje Skupštini tokom aprila, posle predsedničkih izbora u Srbiji.

Izvor: (telegraf.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš