Trajković: Slanje voza provokacija Beograda

O srpskom vozu i upadu specijalne jedinice Rosu na sever Kosova, međusobnim optužbama Beograda I Prištine i posledicama koje mogu uslediti u odnosima Srba i Albanaca na Kosovu, svoje stavove u emisiji Poglavlje na RTK2 iznose analitičari Momčilo Trajković i Fadilj Ljepaja.

Trajković: Slanje voza provokacija Beograda

Priština tvrdi da je Beograd slanjem voza oslikanog freskama i srpskim manastirima sa natpisom "Kosovo je Srbija" želeo da isprovocira vlasti na Kosovu, dok iz Beograda optužuju Prištinu, koja je, prema njihovim tvrdnjama, upućivanjem Rosu jedinice na sever Kosova zapravo htela nerede. Oko ovog pitanja mišljenja su izneli i albanski i srpski analitičari, Fadilj Ljepaja i Momčilo Trajković.

Momčilo Trajković smatra da je slanje oslikanog voza bila provokacija Beograda   

"Beograd je počeo prvi. Teška srca, ali moram to da kažem, jer smatram da voz onakav kakav je pripremljen, kako je poslat, i kako je ukrašen, imao je za cilj provokaciju."

Fadilj Ljapaja smatra da je ovo bio politički test kako za domaće vlasti, tako i za međunarodnu zajednicu.

"To je zapravo bio politički test. U prvom redu za međunarodnu zajednicu, kako za novog predsenika SAD-a, tako i za Rusiju, a sa treće strane, ovo je bio test za kosovsku vlast da li je spremna da popusti ili da odgovori na ovu provokaciju."

Na pitanje da li je bilo neophdno poslati specijalnu jednice Rosu na sever Kosova, Ljepaja je odgovorio kontra pitanjem:

"Koga drugo poslati i ko je drugi kompetentan za tako nešto?"

Sa druge strane, Trajkovć smatra da je to bila dužnost međunardnih snaga koje su već prisutne na severu Kosova.

Emisija Poglavlje biće emitovana večeras u 20 časova na kanalu RTK2. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš