Trajković i Spahiu o konačnom sporazumu

Predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatra da predlog konačnog rešenja kosovskog pitanja nije u funkciji stabilizacije regiona, dodajući da bi razgraničenje dovelo do toga da Kosovo izgubi svoj identitet. Istovremeno, profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu tvrdi da bi ceo region Balkana do 2030. godine trebalo da bude deo EU, ukoliko ove godine Priština i Beograd postignu sporazum.

Trajković i Spahiu o konačnom sporazumu

Gostujući u emisiji „Razgovor na RTK2“ predsednica Evropskog pokreta Srba je izjavila da bi srpski lideri ovu godinu trebalo da iskoriste da stabilizuju prilike i ubede srpsko stanovništvo da ne napušta Kosovo. 

„Ta stabilizacija ne ide sa predlogom konačnog rešenja jer ono u dobroj meri destabilizuje, Srbe posebno, a znamo da je zemlja bombardovana, naša zemlja bombardovana upravo radi odbrane projekta multietničnosti Kosova. Zaista bi bilo potpuno neprimereno da se sada taj prostor deli po etničkim linijama i za mene, kao Srpkinju i hrišćanku, bilo bi strašno da dođe do podele Kosova, jer mislim da bi Kosovo izgubilo svoj identitet“, rekla je Trajković.

Profesor političkih nauka Nedžmedin Spahiu u „Poglavlju na RTK2“ izjavio je da je 20. godina nakon sukoba pravi trenutak za rešavanje problema i usaglašavanje budućih odnosa Srbije i Kosova.

„Ako se to ne ostvari sada, moraćemo da čekamo još 10 godina, tako da ipak mislim da je 10. jun, kada je 20 godina od stupanja na snagu Rezolucije 1244, datum kada bi napokon mogao da bude potpisan dogovor, kojim će biti stabilizovana situacija na Balkanu“, rekao je Spahiu.

Srbija će 2025. godine postati članica Unije, smatra Spahiu, ukoliko ove godine reši pitanje Kosova, dok bi prema njegovom mišljenju do 2030. godine čitav region postao deo evropske porodice naroda, dok Rada Trajković ističe da bi pre konačnog sporazuma Srbi i Albanci trebalo da relaksiraju odnose, što će biti najbolja osnova za konačno rešenje pitanja Kosova.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš