"Tahiri želi dijalog sa Srbijom prema formatu u Beču"

Kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, kaže da bi dijalog sa Srbijom trebalo da se nastavi na visokom nivou i uđe u završnu fazu.

"Tahiri želi dijalog sa Srbijom prema formatu u Beču"

"Mislim da bi to trebalo da bude sveobuhvatan dijalog na visokom nivou, slično razgovorima u Beču," rekla je Tahiri u intervjuu za Radio Kosovo.

Tahiri kaže da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da se nastavi na dva nivoa - prvi - gde bi se razgovaralo o sprovođenju do sada postignutih sporazuma, a drugi nivo bi bio priprema za politički proces na visokom nivou koji bi doveo do toga da dijalog uđe u treću fazu, odnosno, u zaključivanje dijaloga sa Srbijom.

Tahiri je rekla da je cilj ove završne faze pregovora međusobno priznavanje obe zemlje.

"Što se tiče priprema za ovaj nivo dijaloga, uključivanjem najviših državnih institucija - potrebne su konsultacije o formatu dijaloga i nivou zastupljenosti, i mislim da bi trebalo da bude na nivou najviših predstavnika zemlje i da bi tim trebalo da bude sveobuhvatan, nešto slično onome što je bilo u Beču," rekla je ona, pozivajući se na pregovore između Kosova i Srbije o budućem statusu Kosova održanim 2006.

Ona je rekla i da bi kosovske institucije trebalo da odluče o nivou predstavljanja u budućim pregovorima sa Srbijom i da o formatu informišu medijatora - EU, ali i o temama o kojima bi trebalo da se razgovara.

"U stvari, kao što znate, mi smo EU dostavili dokument pre dve godine, sa onim što mi nazivamo zaključnim temama dijaloga sa Srbijom, i te teme uključuju međusobno priznanje dve zemlje, demarkaciju granice između Kosova i Srbije kao između dve zemlje, ratnu reparaciju i sukcesiju spoljnog duga bivše Jugoslavije," rekla je Tahiri.

Ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri, kazala je da nije određen datum o nastavku dijaloga sa Beogradom.

Tahiri je objasnila da je Angelina Ajnhorst posetila Kosovo prošle nedelje kako bi se konsultovala sa kosovskim liderima o pripremama za buduće sastanke.

Skupština Kosova je prošlog meseca usvojila Rezoluciju kojom poziva Vladu da obustavi dijalog sa Srbijom sve dok francuske vlasti ne puste na slobodu lidera opozicione AAK, Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je uhapšen u januaru od strane francuske policije, po nalogu Srbije, zbog navodnih ratnih zločina.

Tahiri kaže da se sada, posle oslobađanja Haradinaja, dijalog mora nastaviti i da će kosovske vlasti nastaviti da rade na sprovođenju do sada postignutih sporazuma.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš