Tahiri: Statut ZSO će izraditi Priština

Što pre Srbija rasformira paralelne strukture na Kosovu, tim pre će biti izrađen statut Zajednice srpskih opština, izjavila je ministarka za dijalog u Vladi Kosova Edita Tahiri.U intervjuu za RTK2 šefica prištinskog pregovaračkog tima tvrdi da će statut sastaviti kosovske institucije.

Tahiri: Statut ZSO će izraditi Priština

Dijalog između Prištine i Beograda koji se void u Briselu je proces koji uveliko traje i zaista je teško precizirati datum formiranja Zajednice srpskih opština, kaže Tahiri.

“Mnogo zavisi od Srbije, od izmena njenih zakona i udela u ukidanju ovih struktura.Ona treba da prestane da isplaćuje lične dohotke zaposlenima u paralelnim strukturama i raskine njihove ugovore o radu.Što pre Srbija završi ove poslove i Vlada Kosova će brže raditi na izradi statuta, ističe Edita Tahiri.

Ona je izričita da je Priština ta koja treba da sastavi statut Zajednice srpskih opština, a ne Beograd, uz napomenu da će i on biti prosleđen Ustavnom sudu.

"U trenutku kada Ustavni sud kaže da je statut u saglasnosti sa Ustavom, tada će statut postati vazeći pravni akt". Samo Ustavni sud Kosova ima pravo da govori o ovom statutu, napominje Tahiri.

Intervju sa ministarkom za dijalog u Vladi Kosova Editom Tahiri pogledajte na RTK2 u petak od 21 sat. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš