Kosovski analitičar

Tahiri: Srpska lista ne bi Trebalo da napusti Vladu Kosova

Ramuš Tahiri, kosovski analitičar gostujući u Jutarnjem programu na RTK2 govorio je o hapšenju direktora Kancelarije za KiM, Marka Đurića, o sprovedenoj akciji specijalne jednice ROSU, i o izjavi Srpske liste da žele da napuste Vladu Kosova.

Tahiri: Srpska lista ne bi Trebalo da napusti Vladu Kosova

Tokom jučerašnjih dešavanja u Severnoj Mitrovici povređen je veliki broj ljudi, na pitanje da li je upotrebljena prekomerna sila Tahiri navodi da je sprovedena operativna akcija i da je privođenje Đurića bilo po planu i bez velikih posledica.

"Važno je da je akcija protekla, da nije bilo nekih velikih posledica, da je Đurić proteran, ali kao što kaže američki ambasador u Beogradu Kajl Skot, 'ovo je korak unazad', ali se to na neki način očekivalo, Đurić je rekao da je ovo njegova zemlja i da mu niko ne može zabraniti ulazak na Kosovo, sa druge strane kosovkse vlasti su rekle da nije ispunio određene uslove za ulazak u zemlju, kako kažu i zbog govora mržnje".

Tahiri ocenjuje da bez međunarodne zajednice prepreke koje su nastale nakon jučerašnjih dešavanja ne mogu da se reše, i navodi da međunarodna zajednica treba da pomogne da se prevaziđe ovaj trenutak zato što postoje kako kaže posebna mišljenja u Beogradu i Prištini.

"Postoje posebna mišljenja u Beogradi i Prištini po svim pitanjima, i oni koji su pratili govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića, videli su i taj stav, gde on govori o Albancima, o državi Kosovo kao kriminalnoj državi, to su određene predrasude. Mislim da evropska zajednica treba da ima važnu ulogu kao i SAD, i da sva pitanja koja nas tište treba da se rešavaju u duhu evropskog sporazuma", kaže Tahiri.

Analitičar Ramuš Tahiri smatra da Srpska lista ne bi trebalo da napusti Vladu Kosova, jer kako kaže to bi pogoršalo stanje u zemlji.

Dopisnica iz Brisela Đeraćina Tuhin prenosi poruke koje su upućene Beogradu i Prištini, ona navodi da dijalog nema alternativu, i da je sinoć visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini, razgovarala telefonom sa predsednikom Kosova i predsednikom Srbije i izrazila žaljenje i osudu za ono što se desilo u Severnoj Mitrovici.

"Portparoka evropske komisje Maja Kocijančič je nakon hapšenja Đurića zatražila od lidera na Kosovu ali u Srbiji da preduzmu sve mere kako sitacija ne bi eskalirala dalje. Ono što se desilo na Kosovu u toku jučerašnjeg dana prema zvaničmica Evropske unije nije u duhu normlanizacije odnosa između Kosova i Srbija i zato se pozivaju strane da sva otvorena pitanja reše putem dijaloga, u tom smislu se ponovo traži da se ispoštuju svi dogovori koji su postignuti u okviru dijaloga, a u okviru ovog dijaloga je postignut i dogovor kako organizovati posete zvaničnika Srbija", ističe ona.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš