Tahiri: Srbija da izbaci Kosovo iz Ustava

Odnosi "Kosova i Srbije" ne mogu biti normalizovani uz postojeći Ustav Srbije, prema kojem je Kosovo deo njene teritorije, poručila je danas u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ministarka za dijalog u Vladi Kosova, Edita Tahiri. Ocenjuje i da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova.

Tahiri: Srbija da izbaci Kosovo iz Ustava
U međuvremenu, na izjavu Tahirijeve, reagovao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, poručivši, u izjavi Tanjugu, da "jedini način da samoproglašeno Kosovo prestane da postoji kao protektorat, jeste da unese Srbiju u pokrajinski ustav".

"Osim uslova za dobrosusedske odnose, Srbija takođe ima i Poglavlje 35 koje je obavezuje na tako nešto. U tom smislu, važno je da se postigne jedan sporazum koji će biti pravno obavezujući u predstojećim fazama, a za početak, smatramo da je vreme da Srbija iz svog Ustava, dakle iz preambule, izbaci Kosovo", kazala je Tahiri za Radio Slobodna Evropa.

Na pitanje kada je moguće da će se to desiti, Tahiri je kazala:

"Što se više približavamo Evropskoj uniji, do toga će doći, ali ono što je sada sigurno jeste da Srbija ne može da postane deo EU bez priznanja Kosova."

Kozarev: Samoproglašeno Kosovo da unese Srbiju u svoj Ustav

Sa druge strane, zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev je, komentarišući izjavu Tahirijeve da Srbija i Kosovo treba uzajamno da se priznaju, rekao da Srbija već priznaje Kosovo i Metohiju kao "svoju južnu pokrajinu", kao i da joj je taj status "garantovan" Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Samoproglašeno Kosovo nema nikakve predispozicije da postane međunarodno priznata nezavisna država i što duže političari u Prištini budu živeli u samoobmani, ekonomska i socijalna situacija na toj teritoriji će biti sve gora," kazao je Kozarev, u izjavi Tanjugu, dodajući da Srbija ima jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi i da je spremna da, kako je kazao, bude motor ekonomskog i demokratskog razvoja društva na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš