Tahiri: Kosovo nije spremno za poslednju fazu dijaloga, ne treba dozvoliti da se Srbija poveća

Nekadašnja šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri smatra da sporazum između Srbije i Kosova neće biti skoro postignut, navodeći da pomeranje granica ne bi trebalo da bude deo dogovora jer bi to destabilizovalo Balkan, prenosi Kljan Kosova.

Tahiri: Kosovo nije spremno za poslednju fazu dijaloga, ne treba dozvoliti da se Srbija poveća

Kosovo, smatra ona, nije spremno za završnu fazu jer ne postoji političko i nacinalno jedinstvo o platformi za dijalog.

Ona kaže da je potrebno evro-američko posredovanje, dodajući da je Amerika prvi i glavni saveznik Kosova, ali da i Evropa ima svoj značaj.

"Kosovo je nezavisna, suverena država sa svojim granicama prema volji naroda i borbi za nezavisnost. Međunarodni sud pravde je priznao i potvrdio zakonitost nezavisnosti Kosova. To bi trebalo da bude osnova platforme za dijalog, a glasovi koji su govorili o promeni granica trebalo bi da budu marginalizovani", kaže ona.

Tahiri naglašava da se Vlada Kosova mora ozbiljno pripremiti za ovaj dijalog i nastupati sa jedinstvenim stavom.

"Čak je i visoki predstavnik EU, Borelj, verovatno izmanipulisan glasovima koji stižu van Kosova, ostavio ovo pitanje otvorenim, a zatim se Lajčak usprotivio tome. To pokazuje da smo svetu poslali nejasne signale i zbunili ga. Sada je vreme da izgradimo jedinstveni stav Kosova za dijalog. Taj stav bi obuhvatao susedstvo sa Srbijom, međusobno priznavanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, preuzimanje odgovornosti od strane Srbije za rat, štetu, genocid, etničko čišćenje", kaže Tahiri.

Ona je napomenula da je kosovski predsednik Hašim Tači pogrešio sa idejom promene granica, u čemu mu je, kako je navela, pomogao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njenom mišljenju, Kosovo ne bi trebalo da bude umešano u bilo kakav scenario koji bi vodio povećanju Srbije na Balkanu, jer samo jednakost na Balkanu može doneti mir.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš