Tafalari: DPK drži u rukama sudbinu vladajuće koalicije, verovatno idemo na vanredne izbore

Politički analitičar Driton Tafalari u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da Ramuš Haradinaj neće moći da uzvrati glasove koje traži na zajam, ukoliko bude izabran za predsednika Kosova, dodajući da je sada Demokratska partija Kosova odlučujući faktor od koje zavisi sudbina ove vladajuće koalicije.

Tafalari: DPK drži u rukama sudbinu vladajuće koalicije, verovatno idemo na vanredne izbore

“Nije prirodna ponuda da se glasovi traže na zajam. Gospodin Haradinaj traži da bude predsednik, ali teoretski je nemoguće da obećava glasove jer će on ukoliko postane predsednik morati da podnese ostavku na mesto predsednika stranke”, kaže Tafalari za Kosovo Onlajn.

On podseća da je prilikom izbora predsednika na Kosovu uvek bilo problema, iz tog razloga smatra da je najbolje izmeniti ustavne odredbe za izbor predsednika i da se on iz Skupštine prenese na građane.

“Ne verujem da Haradinaj ima konsenzus ostalih partija i da će dobiti zeleno svetlo 80 poslanika. Ovaj model izbora predsednika zahteva veliku fleksibilnost, što među kosovskim političarima nije na velikom nivou i uvek ima problema oko izbora predsednika. Zbog toga smatram da su neophodne promene, odnosno da se predsednik bira direktno na izborima voljom građana”, navodi Tafalari.

Zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Šakir Totaj krajem prošle nedelje izjavio je da ta stranka neće ući u vladu, ali da će ukoliko im se ponudi mesto premijera, razmotriti tu ponudu. Ovakve izjave su prema mišljenju Tafalarija sasvim opravdane, jer je Demokratska partija Kosova u situaciji da uslovljava, budući da od nje zavisi opstanak ove vlade.

“Kao prvo, to je objavio jedan član Demokratske partije Kosova i ne znamo da li je to stav stanke ili lično njegov. DPK do sada nije izašla sa nekim zvaničnim zahtevom, a sa druge strane oni su jedina nada da se spasi ova vlada. Normalno je da će oni imati određene uslove, a kakvi će oni biti ostaje nam da vidimo, lično ne verujem u postizanje dogovora među njima, više očekujem da će se ići na nove izbore”, objašnjava Tafalari. 

U vezi sa eventualnim izlaskom Srpske liste iz vladajuće koalicije, Tafalari kaže da su u prošlosti bile slične situacije, ali da Avdulah Hoti kao premijer može da nađe neki kompromis.

KOSOVSKA VLADA

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš