Tačijev govor u Skupštini bojkotovala opozicija; pregovarački tim u januaru u Briselu

Kosovska skupština je odložila za danas planiranu vanrednu sednicu na kojoj je na zahtev opozicije trebalo raspravljati o nacrtu sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom. Sa druge strane, održana je plenarna sednica na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila obraćanje kosovskog predsednika Hašima Tačija poslanicima. Održan je i koordinacioni sastanak pregovaračkog tima koji je saopštio da će se u januaru sastati sa Mogerini u Briselu. Bojkot je zajednički imenitelj sva tri današnja politička događaja.

Tačijev govor u Skupštini bojkotovala opozicija; pregovarački tim u januaru u Briselu

Iako je danas kosovska skupština trebalo da održi sednicu na kojoj bi se na zahtev 40 poslanika opozicije, diskutovalo o nacrtu sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji je kosovski premijer Haradinaj predstavo ambasadorima kvinte i šefici Kancelarije EU na Kosovu, sednica je otkazana.

Povodom otkazivanja vanredne sednice oglasio se šef poslaničke grupe LDK, Avdulah Hoti koji je rekao da je otkazivanje sednice na zahtev 40 poslanika opozicije antiustavno, prenosi Koha.

Međutim, kasnije u toku dana jeste održana plenarna sednica kosovske skupštine na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila godišnje obraćanje predsednika Tačija Skupštini Kosova. Broj prisutnih poslanika na ovoj sednici je varirao između 30 i 37 što je manje od trećine od ukupnog broja poslanika. Govor predsednika bojkotovali su LDK, Samoopredeljenje, NISMA, PSD, a ni na ovoj, kao ni na prethodnim sednicama Skupštine Kosova nije prisustvovala ni Srpska lista.

Tači govorio pred polupraznom skupštinskom salom

Tači je u kraćem govoru nabrojao na kojim sve važnim događajima je predstavljao Kosovo u protekloj godini koja je bila jubilarna za Kosovo, budući da je u njoj obeleženo 10 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Rekao je da građani, opterećeni svakodnevnim problemima, nemaju vremena da pogledaju šta je sve postignuto poslednjih 10 godina i iskoristio priliku da im sam na to ukaže.

„Od zemlje uništene genocidom koji je sprovela država Srbija ustali smo i postali nezavisna i suverena država sa najbržim ekonomskim razvojem u regionu, sa najnaprednijim zakonodavnim okvirom u regionu, sa demokratskim i stabilnim institucijama i sa uspehom u obrazovanju, zdravstvu, nauci, umetnosti, sportu i kulturi,“ poručio je Tači polupraznoj skupštinskoj sali.

Ponovio je i da je Kosovo posvećeno dijalogu i miru, ali i EU i NATO integracijama.

Ipak, kako kaže, Kosovo se u 2018. suočilo i sa gubicima, kako ljudskim, tako i političkim. U 2018. preminuli su fudbaler Fadilj Vokri i aktivista Adem Demaći, a u kategoriju gubitaka je ubrojao i izostanak vizne liberalizacije i članstva u INTERPOL-u.

Posebno se ponosi činjenicom da je u protekloj godini proglasio paket zakona o pravosudnoj reformi ali i paket zakona o transformaciji KBS, za koju tvrdi da je dugo bio usamljen u naporima da je ostvari.

„Često sam se osećao usamljeno u mom nastojanju da osnujem vojsku Kosova. Ali sam srećan da je napokon, ceo politički spektar na Kosovu zajednički stao iza cilja da transformiše KBS.“

Pozdravio je i jedinstvo političkog sektora u dijalogu sa Srbijom.

„Sa Srbijom smo imali jedan vek neprijateljstva. Pobedili smo, iako smo platili visoku cenu. Sada je vreme za mir sa Srbijom. Zbog nas, ali i zbog generacija koje dolaze.“

Podsetio je i na dva pisma koja je primio od predsednika Makrona i Trampa u znak podrške nastavku dijaloga i ponovio Trampovu poruku da bi „bio tragičan korak unazad ukoliko bi se izgubila ova jedinstvena prilika“ za postizanje sporazuma.

Na kraju se obratio i direktno Trampu.

„Vođstvo i građani Kosova se raduju blagoslovu ovog sporazuma u Beloj kući pod vašim vođstvom, predsedniče Tramp.“

Koordinacioni sastanak pregovaračkog tima bojkotovali LDK i Samoopredeljenje

 “Vlada Kosova je dijalog sa Srbijom postavila kao državni prioritet. Imali smo konstruktivan sastanak danas sa predsednikom Hašimom Tačijem, predsedavajućim Skupštine Kadrijem Veseljijem i državnom delegacijom (prim.red. pregovaračkim timom) kako bismo koordinisali aktivnosti i stvorili nacionalni konsenzus za finalnu fazu,” napisao je danas Haradinaj na svom Tviter profilu.

Vlada Kosova je usvojila i nacrt Zakona o dijalogu sa Srbijom i prosledila ga Skupštini na razmatranje. O najbitnijim odredbama Zakona o dijalogu čitajte u posebnoj vesti Deo kosovske opozicije protiv Zakona o dijalogu – šta Zakon predviđa?

Ipak dve najveće opozicione partije na Kosovu, LDK i Samoopredeljenje, tvrde da pregovarački tim za koji ove dve političke opcije koje zajedno broje 44 poslanika u kosovskoj skupštini nisu glasale, ne može dobiti kvalifikaciju „nacionalnog jedinstva“, to si iskazali odbijanjem da imenuju svoje predstavnike u timu, ali i današnjim bojkotom sastanka. Nedavno su uputili i pismo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini iznoseći slične argumente protiv „tima jedinstva“, odnosno jedanaestočlanog tima pregovaračkog tima izabranog u skupštini 15. decembra, a kojim predsedavaju lideri opozicionih NISMA i PSD, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti.

Nakon sastanka, na kraćoj konferenciji za štampu, Tači je istakao da je ohrabren pismom koje je dobio od američkog predsednika Donalda Trampa, kao i posredovanjem Evropske unije u dijalogu. Takođe je pozvao LDK i Samoopredeljenje da budu deo pregovaračkog tima.

„Proces vodi Evropska unija, ali mislim da su Kosovo i region drugačiji posle pisma predsednika Trampa, koji je od nas zatražio da preuzmemo svoje odgovornosti kao Kosovo. Uveren sam da će odluka kosovskih institucija biti da zaključe ovaj proces u skladu sa težnjama Kosova ka NATO i EU“, rekao je Tači, prenosi RTK2.

S druge strane, Špend Ahmeti je, najavio da će on i Fatmir Ljimaj 8. januara otputovati u Brisel gde će se sastati sa Mogerini. Naglasio je i da predsednik Tači neće prisustvovati tom sastanku, prenela je Koha.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš