Tači za RSE: Niko ne može da bude iznad partnerstva Kosova i SAD

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je vodećim funkcionerima u kosovskim institucijama da poduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Tači za RSE: Niko ne može da bude iznad partnerstva Kosova i SAD

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), Tači naglašava takođe da niko ne može da bude iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Sjedinjene Države su, inače, zatražile od Vlade Kosova da suspenduje odluku o carini, navodeći da je u suprotnosti sa strateškim interesima SAD-a.

Govoreći o predlogu premijera Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji za Kosovo, predsednik Tači je istakao da se ne trebaju stvarati okolnosti koje bi dovele Rusiju za sto.

Predsednik Kosova govorio je i o tome da li je "korekcija granica" i dalje tema razgovora u konačnoj fazi, budući da su se sada sve političke partije, uključujući i njegovu bivšu stranku, Demokratsku partiju Kosova (DPK), izjasnile protiv toga. Poručuje da su jezero Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča bili i ostali neugroženi.

RSE: Sastali ste se u četvrtak sa američkim ambasadorom i političkim liderima vladajuće koalicije Kosova. Možete li nam reći o čemu je bilo reči?

Tači: Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima ticao se mog ohrabrenja za poduzimanje potrebnih, pametnih i streških koraka za zemlju. Cenim njihovo angažovanje za zajedničke sastanke o sledećim koracima koje treba da poduzmu institucije, u još boljoj koordinaciji sa SAD-om i EU, a u vezi budućnosti važnih procesa koji su i od suštinskog značaja za Kosovo.

RSE: Da li je i suspenzija takse na robu iz Srbije i BiH bio jedan od Vaših zahteva?

Tači: To je bila odluka Vlade i vladajućih koalicija i o daljim koracima te odluke pregovaraju koalicioni patrneri i Vlada Kosova.

RSE: Zašto ste tražili suspenziju takse, ukoliko Srbija ne odustane od političke ofanzive prema Kosovu?

Tači: Niti sam predložio uvođenje takse, niti suspenziju. Samo sam ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu, kako bi prvenstveno utvrdili pozitivne argumente koji će pomoći našim partnerima, pre svega SAD-u i EU. Da nikako ne komplikujemo njihovo angažovanje ili da proizvodimo negativne događaje koji će im otežati da nam pomognu. Kosovo može da ide napred i da bude uspešno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD-om.

RSE: Kakve posledice mogu biti po Kosovo, ukoliko ne podrži zahtev SAD-a?

Tači: Ni po koju cenu i ni pod kojim okolnostima partnerstvo se neće odbiti, strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD. Dakle, nijedna osoba i nikakva druga agenda.

RSE: Premijer je rekao da neće da povuče odluku. Šta sledi sada?

Tači: Na koalicionim partnerima i Vladi je da poduzmu potrebne korake. Moja poruka je da gledamo u budućnost, da strateški delujemo tako da doprinesemo viznoj liberalizaciji i snažnoj podršci za jačanje vojske, te konsolidaciji države unutra i spolja.

RSE: Premijer Haradinaj je, govoreći o uslovima za povlačenje takse, zatražio međunarodnu konferenciju za Kosovo. Koliko može Kosovu da koristi jedna takva konferencija?

Tači: Proces dijaloga vodi EU i ima punu podršku SAD, tako će se ostati i u budućnosti. Ne treba da stvaramo okolnosti koje bi pogodovale Rusiji da dođe za sto.

RSE: Jedna takva konferencija bi mogla to da uradi?

Tači: Mislim da treba da imamo puno poverenje u EU i SAD, bez uključivanja faktora koji nisu priznali nezavisnost Kosova i nemaju simpatije prema budućnosti Kosova u NATO i EU.

RSE: Situacija sa taksom je blokirala i proces pregovora sa Srbijom, koja kaže da se neće vratiti procesu pregovora bez njenog ukidanja. Da li se zna kada će se nastaviti ti razgovori?

Tači: Ohrabrujem koalicione partnere da nastave razgovore i donesu ispravne i pametne odluke, da budu kreativni i fleksibilni u svom pristupu, kako bi Kosovu bila otvorena vrata i u Vašingtonu i u Briselu. Kada je Kosovo delovalo u koordinaciji sa SAD i EU, uvek je bilo uspešno. U drugim okolnostima, bićemo zaista zaboravljeno i izolovano mesto, nešto što građani i politika Kosova ne zaslužuju. Želim da verujem u dobru volju vodećih ljudi u institucijama, u ovom slučaju u inicijative predsednika Skupštine, Veseljija, ali i u dobru volju drugih ljudi.

RSE: Da li je "korekcija granice" Kosova i Srbije i dalje tema razgovora?

Tači: Državna delegacija Kosova je izabrana, ima mandat koji je dobila od izabranih poslanika i moju punu podršku. Sve o čemu ova delegacija bude razgovarala u Briselu biće transparentno. U budućim angažovanjima suočićemo se sa agendom o sveobuhvatnom sporazumu koji podrazumeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN.

RSE: Svi politički lideri su se izjasnili protiv "korekcije granice". U sredu je i Vaša bivša partija rekla isto. Da li mislite da Vaša ideja o korekciji granica šteti vašoj ustavnoj ulozi i ujedinjavanju političke scene?

Tači: Svi lideri i političke partije na Kosovu su za dijalog, za pregovore, za sporazum sa Srbijom koji podrazumeva recipročno priznanje i članstvo Kosova u UN, koji će uključiti i pitanje nestalih, izbeglica, srpskog kulturnog nasleđa, ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo. Ukratko, o sadržaju sporazuma razgovaraće se u narednim koracima.

RSE: Ko će okončati ovaj proces, Vi ili Državna delegacija za dijalog?

Tači: Ovaj proces će okončati Skupština ili referendum.

RSE: U Vašem pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu izrazili ste spremnost da napravite neophodne kompromise radi postizanja sveobuhvatnog i balansiranog sporazuma. Šta podrazumevate pod "balansiranim sporazumom"?

Tači: Ovaj dijalog ne vodi sama Priština sa Briselom i Vašingtonom, već uz posredstvo EU, uz punu podršku SAD i sa Srbijom. Treba da imamo u vidu da to treba da bude balansirano rešenje, koje poštuje suverenitet Kosova, da Kosovo treba da dobije priznanje i članstvo u UN, ali istovremeno treba da shvatimo da je za stolom i druga strana. Verujem da će predlog EU, volja Kosova i Srbije biti za sporazum koji će otvoriti euroatlansku perspektivu Kosovu, evropsku perspektivu Srbiji, i naravno, ojačavanje geostrateških interesa i SAD-a, NATO-a, i EU u vezi trajnog mira na Zapadnom Balkanu.

RSE: Šta je Kosovo spremno da ponudi Srbiji kao kompromis?

Tači: Ostaje da Državna delegacija Kosova razgovara o konkretnim i jasnim pitanjima i kako da se nađe jedno kreativno, elegantno rešenje oko kojeg će se složiti obe strane.

RSE: Da li se ulažu napori da se spoje dve Mitrovice?

Tači: O tome se nije diskutovalo, ali naglašavam da ni po koju cenu i ni u kakvim okolnostima... Želim da odbacim sve dezinformacije bilo o Gazivodama, o Severnoj Mitrovici ili Trepči, oni su bili i ostaju neugroženi.

RSE: Trenutno ne izgleda da postoji jedan konsenzus kod zapadnih saveznika Kosova u vezi ovog procesa. Da li to šteti Kosovo?

Tači: Kosovo će biti ujedinjeno, svi smo za dijalog, želim da budemo još ujedinjeniji u finalnoj fazi.

 

 

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš