Tači upozorio: Ko sutra napusti institucije, neće moći da se vrati

Kosovski predsednik, Hašim Tači, upozorio je sve koji planiraju da poslušaju eventualni poziv predsednika Vučića da napuste kosovske institucije, da u iste neće moći da se vrate. Ova Tačijeva reakcija stiže u istom danu kada je Srpska lista prisustvovala i drugoj sednici Skupštine Kosova od kako je zamrzla svoje učešće u novembru 2018.

Tači upozorio: Ko sutra napusti institucije, neće moći da se vrati

„Rok koji su postavile beogradske vlasti, upozorivši da će pozvati određene delove zajednice kosovskih Srba da napuste institucije Republike Kosovo ističe sutra. Kako ovo ima veze sa bezbednošću i kako su i kosovski Srbi građani Republike Kosovo, ponavljam da Srbija odmah mora da prestane  sa mešanjem i prekine neprijateljske radnje usmerene na rad kosovskih institucija. Međunarodna zajednica treba da bude pažljivija po ovom pitanju“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Dodao je i da će sva radna mesta onih koji poslušaju eventualni poziv da napuste institucije biti popunjena članovima drugih zajednica.

„Ako članovi ove zajednice napuste institucije, posebno policiju i druge bezbednosne mehanizme, potvrđujem im da ćemo voditi računa o zakonskim i ustavnim obavezama. Na svakom je da na individualnom nivou odluči da li želi da ode ili ostane, ali jedna stvar treba da bude jasna: nećemo dozvoliti vakuum i svako ko napusti institucije, više neće moći da se vrati. Njihove pozicije preuzeće odmah članovi drugih zajednica. Kosovo pripada svim zajednicama i moramo ga graditi zajedno“, navodi se u objavi kosovskog predsednika.

Podsećamo, krajem februara, „oko 150“ predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, sastalo se predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem od kog su zatražili da se povuku iz kosovskih institucija. Istovremeno „iznenađen“ njihovim „jedinstvom“, „jer žive od plata iz kosovskog sistema“, Vučić ih je tada zamolio da sačekaju 45 dana pre donošenja odluke.

Turbulentni odnosi Beograda i Prištine ušli su u novu fazu poslednjih nedelju dana, nakon iznenadnog raspisivanja izbora za gradonačelnike opština na Severu, a potom i odluke Srpske liste da na tim izborima učestvuje iako zahtevi zbog kojih su gradonačelnici opština na Severu podneli ostavku nisu otklonjeni, došla je i vest da će se kosovski i srpski lideri sastati krajem aprila u Berlinu pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske.

Da su odnosi išli ka spuštanju tenzija navodila je i činjenica da su poslanici Srpske liste danas po drugi put učestvovali sednicama kosovske skupštine. Međutim, u toku dana je stigla i vest da je Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv člana Srpske liste, Ivana Todosijevića zbog izjave o slučaju Račak, a onda je došlo i do ovog upozorenja kosovskog predsednika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš