Tači: U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine

Predsednik Kosova, Hašim Tači, obratio se građanima večeras, u vezi sa saslušanjem u Hagu i dodao da se pojavio pred tužiocima Specijalijalnog suda jer je to bila njegova građanska i institucionalna dužnost.

Tači: U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine

"Završio sam oko 30 sati suočavanja sa organima gonjenja, gde sam upoznat sa svim njihovim navodima i gde sam odgovarao na njihova pitanja. U potpunosti poštujem proces rasvetljavanja istine do samog kraja i moje uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost", istakao je Tači.

On je dodao da iz etičkih razloga i zbog zakonskih ograničenja, ne može da iznese konkretne detalje saslušanja, ali i da sa druge strane ne može da ništa ne podeli sa građanima.

"Svestan sam da svi vi, koji ste uz bratsku pažnju stajali uz mene, možete imati
pitanja o navodima Specijalnog tužilaštva protiv mene", naglasio je Tači.

"Kao što sam i ranije govorio pre nego što sam prešao preko praga suda, slavnu istoriju oslobodilačke borbe i stvaranje nezavisne, demokratske i evropske države Kosovo, ne može niko ponovo pisati. Danas vam uvereno kažem da ovaj proces ne samo da neće ponovo pisati ovu istoriju ispisanu krvlju i žrtvom čitavog naroda u borbi za slobodu, već nasuprot, od ovog procesa, koji god da je njegov tok i koliko god da on traje, slavna istorija otpora, preživljavanja i trijumfa nad osvajačem, koji je želeo da počisti albanski narod na Kosovu sa lica zemlje, potezima etničkog fašizma, jednom zauvek postaće nedodirljiva!", kazao je Tači.

"Drugo, ovaj proces je još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu. Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK-a, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu. Taj etnički prezir, maltretiranje Albanaca još u majčinoj utrobi, genocidno ponašanje protiv naroda sa istorijskim pravom na ovu zemlju, represija koja je dostigla vrhunac etničkim čišćenjem, do razmera genocida, biće jedno od najmračniji razdoblja prošlosti, koje nikada više neće moći da se vrati", dodao je on.

"I treće, ja sam imao sreću i čast mi je da sam imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, danas sam još više ubeđen, i odlučniji sam nego ranije pred ovim suočavanjem, u veliku vrednost koje imaju lični napori i žrtva da do kraja rasvetlimo ovu istoriju staru 22 godine. Istoriju punu povreda izazvanih optužbama protiv mene i protiv naše zajedničke borbe sa SAD, NATO, državama Evropske unije i ostalim državama prijateljima, za oslobođenje kosovskog naroda od fašističke diktature Slobodana Miloševića i države Srbije", rekao je Tači.

Tači je naglasio da je za njega Kosovo uvek na prvom mestu.

"Ako sam za Kosovo bio spreman da dam život kada sam bio mlad, danas, kada sam roditelj sede kose, uopšte ne sumnjam da je moja dužnost da branim Kosovo, ne dozvoljavajući da proces, u koji su upleli mene i moje saborce u potpunosti nepravedno, ometa velike poslove koji su pred Kosovom", kazao je on.

Tači je zahvalio sunarodnicima na poštovanju i solidarnosti i zamolio ih da Kosovo postave iznad političkih i partijskih razlika, iznad svakodnevnih ljutnji i nezadovoljstava.

"Kosovo je amanet od naših predaka, on naših osnivača, palih boraca, od naših heroja od Hasana Prishtine, Shote i Azema, Adema Jasharija, Adema Demaçija i Ibrahima Rugove, do stotine i hiljada drugih koji su anđeli čuvari ove zemlje. Kosovo je i vizija. Ono je dug koji imamo prema našoj deci i deci naše dece", kazao je Tači.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš