Tači: SAD je naš doživotni saveznik

Na marginama 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Vesom Mičelom i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Tači: SAD je naš doživotni saveznik

Sastanku su prisustvovali premijer Kosova Ramuš Haradinaj i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. 

Predsednik Kosova je na sastanku sa Mičelom razgovara o produbljenju bilateralnih odnosa između Kosova i SAD, unapređenju evroatlantske agende Kosova, procesu transformacije BSK-a u Vojsku Kosova kao i o poslednjoj fazi dijaloga o potpunoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"SAD je naš doživotni saveznik. Sve procese smo projektovali i završili zajedno. Dakle, mi nikada nećemo skrenuti sa ovog puta. Koračaćemo zajedno prema novim izazovima koji nas čekaju", rekao je predsednik Tači.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga Tači je istakao da je američka podrška ovom procesu veoma bitna za postizanje konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

S druge strane američki državni pomoćni sekretar za Evropu i Evroaziju Ves Mičel je uverio predsednika Kosova da će SAD nastaviti da pružaju podršku Kosovu.

Tači je zahvalio predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku na podršci koju je pružio Kosovu tokom poslednjih godina, podržavajući proširenje Evropske unije i otvaranje evropske perspektive za države Zapadnog Balkana.

Tači je dodao da je građanima Kosova potrebno da postanu deo mobilnosti u Evropi putem liberalizacije viza i učestvovanja na evropskom tržištu.

Na ovom sastanku se razgovaralo i o procesu liberalizacije viza, ispunjenju reformi i poslednjoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš