Tači: Potrebno je proširiti dijalog

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da sav potencijal treba koncentrisati na implementaciju sporazuma sa Beogradom, ali i da je potrebno proširiti dijalog, jer je „nemoguće da dijalog o tehničkim pitanjima traje beskonačno“.

Tači: Potrebno je proširiti dijalog

„Podržavam jače političko angažovanje, posredstvom EU uzpodršku SAD, na jednom širem okviru političkog dijalogakoji podrazumeva dobre odnose između Kosova i Srbije,pomirenje naših država i naroda, i saradnju u evropskomduhu“, rekao je Tači.

Kako je dodao, bilo bi od interesa da se radi na postizanjujednog obuhvatnog političkog sporazuma koji bi podrazumevaopomirenje i saradnju "između države Kosova i Srbije".

„To će se desiti pre ili kasnije“, rekao je Tači.

On je naglasio i da kosovske institucije imaju obavezu da upotpunosti poštuju odluku Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština.

„Želim da verujem da će i Vlada Kosova u bliskoj budućnosti objaviti u javnosti formiranje Upravljačke grupe za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom koja neće imati ni zakonodavni ni izvršni karakter, već koja će biti u skladu sa lokalnom samoupravom evropskih standarda, radi međusobne saradnje između opština", rekao je Tači za Radio slobodna Evropa.

Osnivanjem ove grupe i radom na formiranju Zajednice, Srbija se istovremeno obavezuje na sprovođenju tri pitanja koja su u zastoju, posebno onih koji se tiču mosta nadIbrom, energetike i ostalih, ocenio je Tači.

On je izjavio i da će javna rasprava o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore održati početkom avgusta.

Kako je ocenio, na Kosovu je danas stvoreno pogodnije okruženje ispunjeno nadom i optimizmom da se pitanje demarkacije neće politizovati, već da će se postići jedinstven stav celog političkog spektra u interesu države, a ne dnevne politike.

Prema njegovim rečima, "ratifikacija granice sa Crnom Gorom podrazumeva dalju konsolidaciju naše države, ali i sigurnu evroatlansku perspektivu".

Tači je izrazio nadu da je većina na Kosovu posvećena implementaciji zajedničke državne agende, bilo da se radi o poziciji ili opoziciji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš