Tači održao konsultacije sa Kurtijem, Mustafom i Veseljijem

Predsednik Kosova Hašim Tači održao je odvojene konsultacije sa liderima Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova o daljim merama nakon što je Skupština izglasala nepoverenje Vladi Kosova. Dok se Aljbin Kurti založio za nove izbore, Isa Mustafa i Kadri Veslji dali su prednost formiranju nove vlade. Predsednik Kosova poručio je da će delovati transparentno u dogovoru sa strankama i u skladu sa Ustavom Kosova.

Tači održao konsultacije sa Kurtijem, Mustafom i Veseljijem

Prvi na konsultacije došao je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti koji je izjavio da je predsedniku Tačiju poručio da mora da odredi datum novih izbora.

"Naglasili smo stav da se predsednik ne treba baviti imenima ljudi i strankama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru. Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odložiti datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative", rekao je Kurti.

Prethodno je lider Samoopredeljenja i vršilac dužnosti premijera poslao pismo Tačiju u kome ga obaveštava da je spreman da razgovara isključivo o raspuštanju skupštine, nakon izglasavanja nepoverenja Vladi.Nakon Kurtija na konsultacije je stigao lider DSK Isa Mustafa, koji je novinarima rekao da nije vreme za nove izbore, već za novu Vladu Kosova.

"Naša je procena da zbog pandemije nije vreme za nove izbore, mi smo da se formira nova vlada, na osnovu ustava i presude ustavnog suda iz 2014. godine", rekao je Mustafa.

Lider DSK je rekao da se nije razgovaralo o imenima, već "o političkoj volji".

O volji, ali građana razgovaralo se i između lidera DPK Kadrija Veseljija i predsednika Kosova Hašima Tačija.Veselji navodi da je u trenutnoj situaciji licemerno tražiti nove izbore.Poručuje da će ostati u opoziciji, ali zahteva poštovanje Ustava Kosova.

"Kao partija zahtevamo poštovanja ustava i volje građana.Ne znamo kada će se ovo stanje završiti, ali volja naroda je najlegitimnija. U situaciji u kojoj se nalazimo, licemerno govoriti o izborima, ne možemo rizikovati zdravlje građana.Bićemo opozicija i poštovaćemo Ustav Kosova", rekao je Veselji.

Nakon prvog dana konsultacija predsednik Hašim Tači je rekao da će njegovi budući potezi oko formiranja nove vlade biti transparentni u dogovoru sa strankama i u skladu sa ustavom.

"Sve dalje akcije koje ću preduzeti kao predsednik nakon konsultacija biće transparentne u skladu sa Ustavom, zakonima i prethodnim praksama u i skladu sa voljom partija. Biće to ustavni, savetodavni i pravni proces o kome ćete biti obavesteni, izjavio je Tači.

Hašim Tači će u četvrtak obaviti konsultacije  i sa ostalim parlamentranim partijama, Alijansom za budućnost Kosova, Srpskom listom, NISMA-om i Grupom 6 plus.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš