Tači oči u oči sa Srbinom koji ga optužuje za nestalog brata

Milorad Trifunović je čekao 18 godina da se sastane sa Hašimom Tačijem, i potpuno je ubeđen da zna ko je kidnapovao njegovog brata rudara u rudniku uglja 1998. godine.

Tači oči u oči sa Srbinom koji ga optužuje za nestalog brata

Novembra 2016, Trifunović, koji sada vodi udruženje porodica srpskih žrtava i drugih manjina na Kosovu, gledao se oči u oči sa čovekom za kojeg je uveren da zna šta se dogodilo sa 10 Srba, prema njegovim rečima, kidnapovanih od strane vojnika OVK.

Zapravo je u roku od nedelju dana, Tači dva puta bio domaćin Trifunoviću - koji je došao zajedno sa predstavnicima Udruženja nestalih Albanaca - u svojoj kancelariji u Prištini.

Tokom 1998. godine, Tači je rekao da je spreman da, uz posredovanje Vilijema Vokera, sačeka Trifunovića negde u Drenici.

Sastanak je otkazan bez objašnjenja.

U petak, 11. novembra, Trifunović je u telefonskoj izjavi za Gazetu Express rekao da je srećan izašao iz kabineta predsednika Tačija.

"Između ostalog, uverio nas je da će se održati sastanak sa glavnim tužiocem Kosova, Aleksandrom Ljumezijem, kako bismo govorili o zločinima nad Srbima i ostalim građanima nealbanske nacionalnosti na Kosovu," rekao je Trifunović.

On je takođe rekao da je Tači obećao da će se u dijalog koji se vodi u Briselu, kao tema, uvesti pitanje pronalaženja nestalih Srba, Albanaca i drugih.

"Obećao je da će razgovarati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem o pitanju nestalih Srba i Albanaca. I, obećao je da će se ovo uvesti kao tema dijaloga u Briselu," rekao je Trifunović.

Trifunović se, pored susreta sa predsednikom, sastao i sa udruženjem porodica nestalih Albanaca.

Sastanak sa Tačijem je usledio nekoliko dana nakon što je Gazeta Express emitovala seriju dokumentaraca koji se odnose na navode o ratnim zločinima nad Srbima posle rata na Kosovu.

Jedan od likova u ovom dokumentarnom filmu je Milorad Trifunović, koji se posle emitovanja, dva puta za nedelju dana sastao sa predsednikom Kosova, Tačijem.

"Upitao sam jednog od savetnika gospodina Tačija da javno govorimo o ovom poslu. On je pitao Tačija, ali je on rekao ne, ali i da ima obavezu da radi sa mnom kao predstavnikom nestalih," rekao je Milorad Trifunović u telefonskoj izjavi u petak za Express.

On je i u intervjuu za dokumentarac Zone Express rekao da je pre 18 godina pokušao da se sastane sa Tačijem, dok je on bio politički direktor OVK, ali je sastanak u poslednjem trenutku otkazan.

Trifunovićev brat nestao je 1998. godine, kada je otet na svom radnom mestu, u blizini kopa kod Obilića.

"Čak i do današnjeg dana ne postoji ništa što me uverava da Tači nije znao ko je kidnapovao mog brata," rekao je Trifunović u dokumentarcu.

Ovaj put, prema njegovim rečima, on nije izričito govorio o svom bratu na sastancima na kojima je predstavljao porodice srpskih žrtava i druge građane nealbance na Kosovu.

"Ohrabrujuće je da se konačno u politici učini nešto konkretno na pronalaženju nestalih. Postoji 164 porodica nestalih Srba i drugih građana nealbanaca koje ja predstavljam," kaže Milorad Trifunović.

Predsednik Kosova Tači, uvek je, prema rečima Trifunovića, govorio da "nema informacije o tome šta se dogodilo sa nestalim Srbima, ali je obećao da se će se interesovati i da će informacije, ukoliko dođe do njih, proslediti udruženju" koje predvodi Trifunović.

"On je dao čvrsta obećanja," kaže Trifunović za predsednika Tačija.

Trifunović je u dokumentarnom filmu "Lov u OVK" rekao da "čak i do današnjeg dana veruje da Tači zna ko je kidnapovao njegovog brata."

Trifunovićev brat, rudar u rudniku uglja Energetske korporacije Kosova, otet je sa 9 rudara kod Obilića.  

Od tog dana, on i ostali nisu pronađeni, uprkos tome što se za njihovim telima tragalo u masovnoj grobnici u blizini sela Belaćevac, između Vučitrna i Obilića.

Izvor: (Gazeta express )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš