Tači o dijalogu, razmeni teritorija, ZSO, istrazi ubistva Ivanovića…

Kosovski predsednik Hašim Tači u Prištini je danas održao konferenciju za medije. Osim što je pozvao „celokupan politički spektar“ da se pridruži procesu dijaloga Beograda i Prištine, govorio je i o drugim na kosovskoj političkoj sceni aktuelnim temama. Tači je dao odgovor i na pitanje o razmeni teritorija, a za koji su prištinski mediji ocenili da nije bio konkretan

Tači o dijalogu, razmeni teritorija, ZSO, istrazi ubistva Ivanovića…

Razmena teritorija, odnosno podela – ponovo su aktuelizovane kao teme u kosovskoj javnosti posle predloga zamenika predsednika Demokratske lige Kosova, Ljutfija Hazirija – o razmeni Severa Kosova i opština na jugu Srbije – Medveđe, Bujanovca i Preševa, te intervjua američkog ambasadora u Prištini, Grega Delavija. Šta je danas konkretno Tači rekao čitajte u nastavku. Prenosimo pregled kosovske štampe. 

Tači traži jedinstvo političkog spektra za dijalog sa Srbijom

Izvor: Kosovapress (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Kosova, Hašim Tači, ponovio je zahtev za ujedinjenjem celog političkog i institucionalnog spektra za okončanje poslednje faze dijaloga sa Srbijom, za koju kaže da će da dovede do međusobnog priznavanja obe zemlje.

Takođe, ovog puta, šef države nije odgovorio na izjave o tome da će razmena teritorija da bude na stolu za razgovor između dve strane.

Lajmi je preneo da kosovski predsednik, Hašim Tači, „nije dao konkretan odgovor“ u vezi sa razmenom teritorija između „Kosova i Srbije“, citirajući Tačijev odgovor koji je drugačiji od onog koji je preneo portal Kosovapress:

„Tači je rekao da su mnogi dali mišljenje na ovu temu i da se sve analizira. Tači je rekao da razume brige građana Preševa, Medveđe i Bujanovca.

‘Za razmenu teritorija, rečeno je da ima ljudi koji govore o ovom pitanju na Kosovu i u Preševu. To govorim iz onog što sam čuo, rečeno je da je čuo i mišljenja da će da budu uzeta u obzir i neće biti neanalizirana, ali razumem zabrinutost svakog građanina u Preševu, Medveđi i Bujanovcu… Oni imaju pravo na svoju budućnost i ona pripada tim građanima i to treba poštovati,’ rekao je Tači, prenosi Lajmi.“

„Tačno je da smo svedoci različitih izjava, raznih pojedinaca različitih odgovornosti na Kosovu, neke favorizuju razmenu, neke su u korist različitih ideja, neke su u korist nastavka stanja kakvo imamo, a neki čak daju sasvim nepovezane izjave. Naglašavam da teme o kojima pitate doprinose održavanju ovih agendi koje nemaju nijedan argument, onih koji ne ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, ali koji tvrde da ne mogu da ispunjavaju svoje obaveze, jer nisu izabrani, a bave se velikim pitanjima. Tako da takvi izgovori ne stoje, svi moramo da radimo svoj posao – predsednik, parlament i vlada,“ rekao je Tači, prenosi KSP.

Predsednik države pozvao je parlamentarne stranke da se slože u vezi sa takvim procesima, ali i drugim procesima, kao što je izborna reforma na kojoj bi trebalo paralelno da se radi.

RTK2: Na pitanje da li će za ubistvo Olivera Ivanovića neko odgovarati, Tači je rekao:

„I danas sam se sastao sa organima koji imaju nadležnost i odgovornost što se tiče ovog, kao i drugih pitanja. Nadam se, ne želim da ulazim u operativna pitanja koja nisu u mojoj nadležnosti, ali institucije rade maksimalno na rasvetljavanju ubistva gospodina Ivanovića, na rasvetljavanju motiva i pronalaženju počinioca, onih koji su zapravo podstakli na ubistvo. Rade na otkrivanju istine, tu će verovatno biti i saradnje sa Beogradom, ali sve će se odvijati na Kosovu,“ poručio je Tači.

Šef države je izjavio i da će Skupština Kosova da bude institucija koja će da stavi pečat na konačni sporazum između Kosova i Srbije.

„Ovakva šansa za priznanje Kosova koje će doći na kraju dijaloga, ili članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što je UN – neće često da se nudi Kosovu. Zato je moj poziv svima da se ujedinimo za dijalog, da pristanemo na sporazum, da to bude transparentan i otvoren proces. Parlament ima poslednju reč, niko ne može da bude iznad Parlamenta i da čekamo šest godina ili možda deceniju da radimo zajedno tako da Srbija na kraju bude primorana da prizna Kosovo, da dobijemo formalno uzajamno priznanje i uklonimo barijere za Kosovo, da bude deo Ujedinjenih nacija,“ dodao je on.

Tokom govora o Asocijaciji, predsednik Tači je izrazio odlučnost da ona neće imati izvršna ovlašćenja, već da će se zasnivati samo na zakonima i Ustavu Kosova.

„Što se tiče Asocijacije – znam da Vlada radi dobar posao, biće uspostavljena u skladu sa Ustavom, zakonima Kosova i mišljenjem Ustavnog suda Kosova. Sada imamo razne zahteve koje ne možemo da ispunimo, jer ne mogu da se uključuju stvari koje nisu u skladu sa zakonima Kosova, Ustavom, zakonima o lokalnoj samoupravi, kao i mišljenjem Ustavnog suda,“ rekao je on.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš