Tači na Gazivodama: Ja služim svim građanima Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači boravio je danas na severu Kosova. On je obišao prelaz Brnjak, a nakon toga i jezero Gazivode.

Tači na Gazivodama: Ja služim svim građanima Kosova

Prisustvo pripadnika specijalne policije ROSU koji su obezbeđivali predsednika Tačija u blizini Gazivoda izazvalo je napetost na severu.

Nakon što se čamcem provozao veštačkim jezerom Gazivode, predsednik Hašim Tači je, obraćajući se novinarima istakao da je imao posebne emocije obilazeći ovaj deo Kosova.

"Sreo sam se sa nekim lokalnim Srbima sa kojima sam u prijateljskom i srdačnom razgovoru popio kafu. Ja služim svim građanima Kosova. Danas, sa ovog prelepog mesta šaljem poruke mira: da radimo zajedno za novo Kosovo, za Kosovo u NATO i EU. Kosovo je jedno, jedinstveno, nezavisno i suvereno“, kazao je Tači.

Zajedno sa Tačijem jezero Gazivode i prelaz Brnjak obišli su i ministar finansija Bedri Hamza, direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Mađuni i direktor Kosovske policije Rašit Ćalaj.

Da su se specijalne jedinice Rosu povukle sa jezera, kao i da je trenutno mirno, potvrdio je gradonačelnik Zubinog Potoka.

"Naš najveći interes je bio da po svaku cenu sačuvamo mir. Na svu sreću nije bilo problema sa zaposlenim na postrojenju, inače da je bilo bilo kakvih problema dovelo bi do reakcije naroda i ne bi prošlo bez krvoprolića. Mada su njihove cevi bile uperene u svakog prolaznika koji je prolazio pored. Danas smo imali klasičan primer ograničenog  kretanja u intervalu sat, sat i po. Ovo je klasična provokacij“, rekao je Vulović.

Direktor kancelarije za KiM izjavio je da su ROSU bile na severu Kosova.

“Želim da vas obavestim i javnost Srbije da su se jedinice ROSU povukle sa severa Kosova i Metohije i pre desetak minuta i da smo dobili i izvinjenje iz pojedinih zapadnih ambasada koje su ranije tvrdile da nije ni bilo specijalnih policijskih jedinica na severu Kosova i Metohije“, zaključio je Marko Đurić.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić ukazao je danas da se već duže vreme govori o zauzimanju jezera Gazivode, te da je moguće da je na taj način "neko želeo da ostvari svoje ciljeve".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zbog ovog poteza Prištine naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti i najavio da se povodom najnovijih dešavanja na Kosovu javnosti obrati večeras u 21 čas.

 

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš