Tači može da proglasi vanredno stanje dekretom, ali Skupština mora da ga odobri

Kosovski predsednik Hašim Tači predložio je da se na Kosovu uvede vanredno stanje zbog pandemije virusa Kovid-19, ali se premijer Aljbin Kurti s tim ne slaže i smatra takvu meru ekstremnom i nepotrebnom, pa se postavlja pitanje šta u ovakvim slučajevima propisuje ustav.

Tači može da proglasi vanredno stanje dekretom, ali Skupština mora da ga odobri

"Predložiću Skupštini Kosova uredbu o vanrednom stanju na Kosovu. Vanredno stanje uključuje potpunu i maksimalnu mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga“, rekao je Tači.

Kako piše Koha, Tači se pozvao na član 84, tačku 22 i član 131, stavove 1, 3, 4 i 7 kosovskog ustava, koji definišu ovlašćenja predsednika da može da proglasi vanredno stanje uz konsultaciju sa premijerom.

Članom 131 Ustava Kosova definisano je u kojim slučajevima se proglašava vanredno stanje.

Predsednik Kosova može proglasiti vanredno stanje kada postoji potreba za hitnim merama zaštite, kada postoji unutrašnji rizik za ustavni poredak ili javnu sigurnosti ili kada postoji prirodna katastrofa koja je pogodila celu teritoriju Kosova ili njen deo.

Prema stavu 3, na koji se Tači poziva, predsednik može proglasiti vanredno stanje "ako su potrebne hitne mere zaštite“.

Nakon proglašenja vanrednog stanja, predsednik Kosova donosi dekret u kome se precizira priroda pretnje i sva ograničenja prava i sloboda.

U roku od 48 sati Skupština mora da odobri ovaj dokument sa dve trećina glasova prisutnih.

Prema stavu 4 ustava, ukoliko postoji rizik po ustavni poredak i javnu bezbednost na Kosovu, ili je prirodna katastrofa na celoj teritoriji ili njenom delu, predsednik Kosova u konsultaciji sa premijerom može proglasiti vanredno stanje.

Ustav dalje predviđa da predsednik Kosova, nakon konsultacija sa vladom i parlamentom, može naložiti mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga da pomognu u vanrednom stanju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš