Tači: INTERPOL da poništi poternice iz Srbije

Predsednik Kosova, Hašim Tači, zatražio je juče od generalnog sekretara INTERPOL-a, Jirgena Štoka, da se sve poternice koje je "Srbija raspisala za građanima Kosova ponište".

Tači: INTERPOL da poništi poternice iz Srbije

Poternice su "političke motivisane" i "neodržive", smatra Tači. On se sa Jirgenom sastao u okviru Konferencije o bezbednosti u Minhenu. Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima prijema Kosova u INTERPOL-u, kao i o načinu "produbljivanja" saradnje sa ovom organizacijom.

"Mi imamo potrebu za INTERPOL-om, ali i INTERPOL ima potrebu za Kosovom, za što bržim informisanjem," kazao je Tači. 

Štok je, sa druge strane, naveo da je "otvoren za saradnju sa Kosovom" i da očekuje da se okončaju unutrašnje procedure i da se započne razmatranje prijave Kosova za učlanjenje.

Tači se, osim sa Štokom, u Minhenu sastao i sa evropskim komesarom za proširenje, Johanesom  Hanom, evropskim komesarom za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom i predsednikom Slovenije, Barutom Pahorom. 

Zahtev za učlanjenje u INTERPOL-u, Priština je podnela prošle godine, a odluka o prijemu, o kojoj je trebalo da se raspravlja početkom novembra na Generalnoj skupštini ove organizacije - odložena je. Saradnja INTERPOL-a i Kosova sprovodi se posredstvom UNMIK-a, preko kojeg se i podižu poternice za građanima Kosova, a na osnovu memoranduma sa INTERPOL-om, potpisanim 2002. godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš