Tači: I Rugova je bio za razmenu teritorija. Krasnići: Ne sećam se ovih Rugovinih reči

Predsednik Kosova, Hašim Tači, putem Fejsbuka ponovo je komentarisao aktuelnu temu razmene teritorija između Kosova i Srbije, piše Zeri.

Tači: I Rugova je bio za razmenu teritorija. Krasnići: Ne sećam se ovih Rugovinih reči

On je citirao izjavu pokojnog predsednika Ibrahima Rugove, koji je, prema navodima Tačija, 1994. godine rekao da neće dozvoliti podelu Kosova, već da je za razmenu teritorija.

Tačijeva objava:

Nema podele Kosova, već razmene teritorija – to je bio realan i hrabar stav predsednika Ibrahima Rugove 1994. godine. U međuvremenu, moja pozicija danas, kao predsednika Republike Kosovo, evoluirala je i jasna je: nema podele, nema razmene, već korekcije granice između Kosova i Srbije kako bi se omogućilo Preševu, Bujanovcu i Medveđi da se priključe Kosovu.“

Krasnići se ne seća Rugovinih reči koje je Tači citirao

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Univerzitetski profesor, Miljazim Krasnići, jedan od osnivača Demokratskog saveza Kosova (LDK) i ljudi bliskih pokojnom predsedniku (Kosova) Ibrahimu Rugovi od početaka LDK-a izjavio je za Kallxo da se ne seća da je Rugova ikada izjavio da je za razmenu teritorija sa Srbijom.

„Ne, ne sećam se takve Rugovine izjave,“ rekao je Krasnići za Kallxo.

Danas je predsednik Hašim Tači citirao izjavu predsednika Ibrahima Rugove iz 1994. godine, ali bez spominjanja izvora ove izjave, odnosno gde je ili za koga Rugova kazao ovu rečenicu.

Tači tvrdi da je Ibrahim Rugova izjavio: „Ne podela Kosova, već razmena teritorija“.

Miljazim Krasnići kaže da je tokom devedesetih u opticaju bilo mnogo diskusija i opcija. On navodi da je jedini zvanični dokument o ovom pitanju poznat kao dokument „tri opcije“.

Dokument je predviđao verziju da, ako se sačuvaju granice Jugoslavije, ostane Kosovo kao republika, otvoriće se unutrašnje granice republika, ujediniće se svi Albanci u jednoj republici u Jugoslaviji i da se izmenjene granice uklone, u tom slučaju bi se Kosovo priključilo Albaniji, objasnio je on za Kallxo.

On je dodao da je na kraju ove tri opcije dominirala opcija da Kosovo bude nezavisna republika van Jugoslavije.

On je pomenuo izjavu Dobrice Ćosića, pominjući i ideju podele Kosova, za šta Krasnići podseća da se o tome razgovaralo i u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Ovo je, po mišljenju profesora Krasnićija, odbacila kosovska strana.

„Dokument za razmenu teritorija, koliko se sećam, nije prošao. Jedini službeni dokument bio je dokument tri opcije,“ rekao je Krasnići.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš