Sve dalje od vlade: Kurti ne da Konjufcu, ne popušta ni DSK, ostalo još osam dana

Danas ističe neformalni rok za dogovor o novoj vladi između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, koji je prema nezvaničnim informacijama Isa Mustafa pre nekoliko dana postavio Aljbinu Kurtiju, a kako trenutno stvari stoje njihov sporazum je i dalje vrlo neizvestan.

Sve dalje od vlade: Kurti ne da Konjufcu, ne popušta ni DSK, ostalo još osam dana

Mediji u Prištini danas se bave ovom temom podsećajući na to da je već prošlo 112 dana od izbora, a  vlada nije formirana.

Pitanje koje je sve zanimalo i koje je moglo direktno da utiče na postizanje dogovora bilo je da li će Glauk Konjufca podneti ostavku na mesto predsednika Skupštine Kosova i na taj način ispuniti uslov DSK-a, koji traži ovo mesto po prvobitnom dogovoru sa Samoopredeljenjem. Međutim, izričit stav Kurtijeve stranke je da ovo mesto žele da zadrže i o tome više neće da raspravljaju.

U međuvremenu pojavila se informacija da je Samoopredeljenje kao kontrauslugu DSK-u ponudilo čak sedam ministarskih mesta u budućoj vladi i mogućnost da postave naslednika Hašima Tačija iduće godine, kada mu ističe mandat na mestu predsednika. Veoma primamljiva ponuda, ali odstupa od onoga što je DSK zacrtao kao svoj principijelni zahtev.

Tokom jučerašnjeg dana čula se i informacija da su se Kurti i Mustafa u tajnosti sastali u kući lidera DSK. Navodno, dugo su razgovarali, ali nikakve zvanične informacije o tom susretu se nisu pojavile.

U svakom slučaju, rok koji Aljbin Kurti ima na raspolaganju za sastavljanje vladajuće koalicije polako ističe. Po zakonu, ostalo mu je još osam dana da realizuje dogovor sa DSK-om, a svakim danom koji protiče ta mogućnost se smanjuje.

Ono što je primetno to je da su članovi i rukovodstvo Samoopredeljenja jedinstveni u svojim stavovima, dok se unutar DSK-a nalaze dve struje sa različitim pogledima na postizanje koalicije sa Kurtijevom partijom. Na jednoj strani je Vjosa Osmani i pripadnici partije koji dele njen stav o potrebi postizanja dogovora sa Samoopredeljenjem i na drugoj Agim Veljiu, koji oko sebe okuplja tvrdo jezgro koje je protiv te koalicije. Isa Mustafa je očigledeno između te dve opcije.

Za odgovor na pitanje šta će se od svega na kraju desiti, da li će neko od ove dve stranke odlučiti da popusti i tako omogući sporazum ili će se dogoditi neki drugi rasplet, gde su u igri i koalicija bez Samoopredeljenja ali i novi vanredni izbori, moraće da se sačeka još nekoliko dana. To trenutno ne znaju ni Amerikanci.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš