Suroi: Dva izazova u evropskom planu, status SPC i samouprava kosovskih Srba

Publicista Veton Suroi je izjavio da je francusko-nemački plan za sporazum Kosova i Srbije proces koji omogućava normalizaciju odnosa i izbegavanje tenzija, ali da on ne sadrži međusobno priznanje, prenosi Koha.

Suroi: Dva izazova u evropskom planu, status SPC i samouprava kosovskih Srba

“Imamo novi pregovarački okvir. Ovde se kaže da se uređenje odnosa vrši u okviru Povelje Ujedinjenih nacija. Dakle, mi podležemo međunarodnom pravu, iako nismo članovi UN. Mi imamo posla sa novim konceptom. Imaćemo situaciju u kojoj će naši odnosi imati normalnost kojoj nedostaje međusobno priznanje. Ovo će otvoriti novu perspektivu za Kosovo da izađe iz trajnog ciklusa tenzija”, rekao je Suroi.

Suroi je dodao da je potrebno unutrašnje jedinstvo u pogledu predloga i da vlada i opozicija zajedno treba da pogledaju dokument.

„Kosovo i Srbija su se pripremile za političko jedinstvo. Treba pogledati dokument i treba generisati ideje i prilike za primenu ovih principa na najbolji mogući način. Biće potrebe za debatama, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Ono što bi trebalo da se desi jeste da vlada i opozicija sednu zajedno i sa velikom ozbiljnošću pogledaju ovaj dokument”, rekao je Suroi.

Suroi je naglasio da sadašnji proces znači izlaz iz ciklusa tenzija.

“Što su Srbi više decentralizovani od vlasti na Kosovu, to su više centralizovani od uticaja Beograda i novi koncept administracije će predstavljati problem za Kosovo, zbog uticaja Beograda na strukture lokalne vlasti”, kaže on.

Dodaje da je Međunarodna zajednica uvek govorila da postoji potreba za decentralizacijom vlasti, kako bi vlast došla što bliže građanima, i zato su, prema njegovim rečima, i formirane male opštine kao što su Parteš i Novo Brdo.

Suroi kaže da postoje dva izazova vezana za evropski plan, a to je pitanje samouprave kosovskih Srba, a drugo status Srpske pravoslavne crkve.

“To je izazovno jer moramo razviti pregovarački proces koji, za razliku od prošlih procesa u kojima se govorilo da treba postići sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum, što je bila prazna priča za međusobno priznanje, sada ulazimo u proces koji bi trebao stvoriti normalizaciju bez međusobnog priznanja, ali onda otvoriti još jedan pregovarački korak za obavezujuće sporazume. Dva su neposredna izazova ugrađena u ovaj projekat. To je pitanje samouprave kosovskih Srba, i legalizacija statusa Srpske pravoslavne crkve. Mislili smo da je to prevaziđeni Ahtisarijevim planom”, rekao je Suroi.

Međutim, prema njegovim rečima, ovo je najozbiljniji pregovarački zahtev od Ahtisarija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš