Suprotni stavovi Tačija i Simića o vojsci Kosova

Novi predsednik Kosova Hašim Tači položio je danas zakletvu pred poslanicima Skupštine Kosova, čime je počeo njegov petogodišnji mandat.

Suprotni stavovi Tačija i Simića o vojsci Kosova
Kao najvažnije dužnosti predsednik Tači naveo je integraciju Kosova u Evroatlantske strukture, nastavak dijaloga sa Srbijom, poštovanje prava i nastavak razvoja Kosova. Polaganju zakletve prisustvovali su srpski poslanici i članovi kabineta vlade Kosova, dok je opozicija bojkotovala današnju sednicu skupštine.

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Hašim Tači položio je zakletvu pred poslanike Skupštine Kosova i tako postao peti predsednik Kosova. Čitajući zakletvu Tači je obećao da će posao predsednika obavljati odgovorno.

"Zaklinjem se da ću svu svoju snagu posvetiti očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. Radiću na osiguranju slobode i ljudskih prava građana, poštovanju i štićenju Ustava i zakona, održavanju mira i dobrobiti za sve građani Kosova“, rekao je Tači.

Predsednik Tači je poručio da ima puno poverenje u institucije Kosova, parlament i vladu.

“Kao predsednik, biću garant poštovanja Ustava i zakona, zaštitnik i predstavnik interesa Kosova. Ujedinjujući politički faktor i predstavnik svih građana, bez obzira na etničku pripadnost, veru, rasu i pol. Vizija građana Kosova je integracija u Evropsku uniju, NATO i večnom prijateljstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama”, dodaje on.

Peti predsednik Kosova je poručio da će raditi na osnivanju multietničkih Oružanih snaga Kosova i nastavku dijaloga sa Srbijom.

"Naše zemlje i narodi imaju gorku prošlost, koju ne možemo promeniti, ali mi smo posvećeni da se istorija ne ponovi. Hoćemo da gradimo budućnost, na osnovu naših tradicionalnih vrednosti. Ne postoji alternativa za dijalog sa Srbijom, a Evropska unija će nam u tome pomoći”, zaključio je on.

Šef poslaničkog kluba Srpske Liste Slavko Simić, rekao je da ih niko nije primoravao da prisustvuju današnjoj svečanoj sednici, i da njihov stav po pitanju oružanih snaga ostao nepromenjen.

“Nema mesta prejudiciranju da je nama neko rekao da prisustvujemo današnjoj sednici, odluku smo doneli samostalno, jedina i prava adresa za takvu odluku su poslanici Srpske Liste. Mi nismo promenili stav, za nas je i dalje važeća rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN-a, ta rezolucija je i dalje na snazi, zato je za nas jedina validna vojna formacija na KiM vojska KFOR-a”, kazao je Simić.

Svečanoj sednici prisustvovala je bivša predsednica Atifete Jahjaga, članovi vladinog kabineta, srpski ministri i poslanici, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog društva. Tokom govora kosovskog predsednika nekoliko mladića gađalo je kamenicama i praćkama prozor skupštinske sale. Intervencijom policije privedena su dvojica izgrednika.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš