Stojanović: Ne vraćamo se dok se ne promeni odnos prema nama

Iskoristićemo sve pravne mogućnosti koje postoje da se suprostavimo Zakonu o Trepči za koji smatramo da je štetan, da nije dobar i da suštinski nije sprovodiv, izjavio je zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, u Gornjem Kuscu gde je položio kamen temeljac za izgradnju balon sale.

Stojanović: Ne vraćamo se dok se ne promeni odnos prema nama

”Sud je doneo odluku kakvu je doneo, ono što je važno, mi ćemo nastaviti svoju političku borbu protiv tog i takvog zakona, i nastavićemo da komuniciramo sa svim relevantnim  faktorima i institucijama Evropske unije, ali i sa mnogima u Zapadnoj Evropi kako bi objasnili svoje stavove i da pokušamo da predložimo neka drugačija rešenja koja će biti prihvatljiva za sve”.

Stojanović je dodao da je ovakav zakon suštinski štetan, zato što će je, kako je rekao, dovesti u pitanje rad “Trepče sever” i on “suštinski uništava i ono što postoji  i što radi kao zdravo”

“Jedina svrha koja je bar meni vidljiva je da  takav zakon ima samo unutrašnju političku upotrebu”, rekao je Stojanović. 

Zamenik premijera nije želeo da komentariše najave ministarke za dijalog Edite Tahiri da bi dijalog u Briselu mogao da uđe u poslednju fazu pregovora, dodajući da ima još dosta toga da se sprovede. 

“Izjave Edite Tehiri su vrlo često isuviše zapaljive i služe za političku upotrebu unutar albanske zajednice, i nažalost, sve je više takvih izjava, a sve je manje izjava koje idu u pravcu stvaranja stabilnosti, tolerancije i implementacije onoga  što je dogovoreno”, rekao je on.

Stojanović primećuje da je u poslednje vreme sve više predizbornih izjava.

”Videćemo da li će to tako i biti i da li će izbora biti u neko skorije vreme, ali nije dobro da se podgreva atmosfera, da se insistira na razlikama, da se insistira na nečemu što oko čega očigledno ne može da se postigne kompromis”.

“Moja preporuka za one koji su skloni takvim zapaljivim izjavama je da treba više da  se pozabave radom, a manje tom, po mom dubokom ubeđenju, predizbornom kampanjom, naglasio je Branimir Stojanović.

Zamenik premijera insistira da se sprovede ono što je dogovoreno i da se krene u proces formiranja Zajednice, jer se, kako je rekao, 60% Briselskog sporazuma odnosi upravo na formiranje ZSO.

“Ne vidim da se oko toga bilo šta odmaklo i ne vidim, da postoji ozbiljna politička volja da se u skorije vreme tu nešto uradi”, kaže Stojanović I dodaje da Srpska lista sve vreme insistira na tome, ali da osim deklarativnih izjava, konkretnih koraka oko formiranja ZSO nema.

On je dodao da srpski predstavnici u kosovskim institucijama nisu sebi oročili izlazak iz institucija, ističući da je do izlaska došlo zbog klime u kojoj  prisustvo srpskih predstavnika nema smisla.

”Kada budete dovedeni u situaciju da samo prisustvujete odlukama na koje ne možete da utičete, onda ne vidim smisao da budete pristutni  na tim mestima. Zato smo i odlučili da napustimo privremeno, nadam se”, rekao je Stojanović I dodao da će se srpski predstavnici vratiti ukoliko se politički odnos prema Srpskoj promeni I to, kako je naveo, suštinski, a ne deklarativno.

“Ukoliko se ne otpočne sa procesom formiranja ZSO, ukoliko se  ne otkoče drugi važni procesi ne vidim zašto bi se uopšte i  vraćali.”

Na konstataciju predstavnika Albanaca da nema formiranja ZSO dok se Srbi ne vrate u institucije, Stojanović tvrdi da je to još jedan izgovor.

“Nisam video nikakav konkretan predlog ni oko Zajednice ni oko bilo čega drugog, niti je bilo ko rekao da je administrativno bilo šta otpočeo sa radom, da je sada potrebno naše prisustvo za to”.

“To je za mene samo još jedan izgovor, zašto neko želi da se Srbi samo formalno vrate i da  budu formalno prisutni, a ne suštinski u donošenju političkih odluka”, zaključio je zamenik premijera Branimir Stojanović.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš