Šta se može očekivati od novog izvestioca za Kosovo?

Za novog izvestioca zaduženog za Kosovo, koji će izveštavati o poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope izabran je Džordi Roka. S obzirom da je on poreklom Katalonac, postavlja se pitanje da li bi ta činjenica mogla da utiče na budući izveštaj?

Šta se može očekivati od novog izvestioca za Kosovo?

Džordi Roka član je vladajuće Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koja se protivi otcepljenju Katalonije od ostatka Španije. Da li će činjenica da je Katalonac uticati na izveštaj izvestioca Saveta Evrope? Prema rečima naših sagovornika, šanse za to gotovo da ne postoje.

"Bilo šta da se radi, radi se po nekim zacrtanim planovima tako da od ljudi koji dolaze i odlaze ne vidim da se nešto zahvaljujući osobama menja, jednostavno on ima svoj zadatak koji treba da ispuni i on će to da odradi“, rekao je Ljubomir Stanojković, analitičar.

"Moramo znati da se pre svega radi o izvestiocu PE, dakle on će pre svega gledati pravila, standarde koji se primenjuju kod izveštavanja. To što je svojim ličnim poreklom, identitetom, Katalonac iz Španije, mislim da ga samo kvalifikuje da bolje razume situaciju i u kojoj se nalazi Kosovo i u kojoj se nalazi Srbija. Dakle nikako ga ne diskredituje niti se može na osnovu same te činjenice pripadnosti nekoga nekom identitetu osporavati njegovo imenovanje", mišljenja je analitičar Dušan Janjić.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Marija Obradović tvrdi da je Srbija delom zaslužna za to da novi izvestilac bude upravo Roko.

“Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu Danca Mogensa Jensena, jer je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova", navela je Marija Obradović.

Prema mišljenju analitičara Nedžmedina Spahijua trenutna situacija u Kataloniji ne može negativno da se odrazi na odnos Kosova i Španije.

"Mislim da je nepriznavanje Kosova od strane Španije više se odnosi na odnos između Španije i SAD nego zbog unutrašnjih problema Španije sa Katalonijom. Ta činjenica je interesantna ali po meni ne mora da znači ništa posebno što se tiče odnosa evropske zajednice, Španije ili Katalonije naspram Kosova“, naglasio je Nedžmedin Spahiju, analitičar.

Rok za izradu izveštaja o situaciji na Kosovu i poštovanju ljudskih prava, vladavini prava i dostizanju standarda Saveta Evrope je dve godine.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš