Šta Kadri Veselji kaže o izborima i opoziciji

Izborni materijali na ćirilici nisu bili slučaj ni u vreme Miloševića, a zbog toga su Albanci u Preševskoj dolini imali poteškoće prilikom glasanja, rekao je Kadri Veselji.

Šta Kadri Veselji kaže o izborima i opoziciji

Komentarišući srpske izbore, predsednik skupštine Kadri Veselji je nakon sednice predsedništva izrazio zabrinutost za Albance u Preševu koji su se tokom glasanja, kako je rekao, sočavali sa tehničkim poteškoćama, navodeći da je izborni materijal štampan ćirilicom.

Osvrnuvši se na jučerašnje izbore u Srbiji, on je rekao da je Kosovo nezavisna država.

„Zatražićemo da se poštuje legitimnost glasa, ali zabrinuti smo zbog naših sugrađana koji su glasali u Preševskoj dolini, a koji su se suočavali sa stalnom zamenom lista, koristeći ćirilicu koja nije bila ni u doba Miloševića,“ kazao je Veselji.

Veselji tvrdi da će tražiti reciprocitet i kada su u pitanju izbori, ističući da Priština želi da se sa Albancima u Preševskoj dolini postupa onako kako se kosovske vlasti odnose prema Srbima na Kosovu.

„Da ne nailaze na prepreke kao što je uklanjanje sa biračkih spiskova većeg broja građana albanske nacionalnosti, jer imamo istu situaciju, ali ljudi evo 20 godina nisu bili na Kosovu, a imaju ista prava,“ izjavio je predsednik skupštine.

Predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji je novinarima nakon sednice predsedništva rekao da bi opozicija trebalo da preuzme deo ogovornosti i vrati se u parlament.

Kadri Veselji je nedavno novinarima izjavio da će opoziciji ponuditi predlog o povratku u parlament, koji oni neće odbiti. Na koji način Veselji planira da deblokira rad institucija i vrati opoziciju u Skupštinu, još nije poznato, ali jedno je sigurno.

„Predlog stoji, opozicija treba da bude deo donošenja odluka u parlamentu Kosova, treba da se vrate u skupštinu. Manje je važan njihov međusobni odnos, oni treba da se vrate kao opozicija i da preuzmu odgovornost,” rekao je Veselji.

Veselji smatra da je prirodno da opozicija i vlast imaju suprostavljena mišljenja, ali da odluke moraju da budu zajedničke.

Govoreći o mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, Veselji kaže da je poslanicima poveren mandat da do 2018. godine rade na poboljšanju života građana, a ne da se svakodnevno bave izborima. S tim u vezi, predsednik skupštine navodi da će inicirati sastanak sa liderima svih političkih partija na Kosovu. 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš