Srpski akademik: Trebalo je narod navikavati da je Kosovo izgubljeno

Bivši predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Nikola Hajdin izjavio je da je Kosovo izgubljeno za Srbiju.

Srpski akademik: Trebalo je narod navikavati da je Kosovo izgubljeno

“Kosovo je propala stvar. Trebalo je ovaj narod navikavati na vrijeme da je Kosovo izgubljeno, kao što je govorio Dobrica Ćosić. Kakvo srpsko Kosovo? Kako vi više zamišljate Kosovo u Srbiji? Možete li da zamislite neku opštinu u centralnoj Srbiji ili u Vojvodini čiji je predsjednik Albanac? Ne možete, naravno, kao ni ja”, ocenio je Hajdin za Nedeljnik.

Akademik Hajdin ocenio je da ne postoji političar koji voli naučnike i intelektualce. “Oni su korisni za zemlju, ali su smetnja za vlast”, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, interes srpske države je da iz Kosova izvuče najbolje što može.

“A to je da sačuvamo te naše ljude koji su ostali da žive na Kosovu i sakralne objekte, kao i da naša kulturna baština i baština SPC dobije međunarodnu zaštitu”, konstaovao je Hajdin, koji je u čak tri mandata bio na čelu SANU.

Hajdin dodaje da na “Kosovu sveukupno ima 100.000 Srba, uključujući i one Srbe s Kosova koji žive na Terazijama i idu avionom u Prištinu”.

“Dakle, 100.000 Srba može da dobije onoliko prava koliko im pripada u odnosu na dva miliona Albanaca. Ne možemo nešto preterano da očekujemo”, ocenio je Hajdin.

“Šta nam onda znači teritorija kada tu više Srba nema? Ne postoji nijedna zemlja u Evropi u kojoj živi većina nekog naroda, a da ona pripada manjinskom narodu. Nažalost, to je surova realnost i činjenica. U Mađarskoj uglavnom žive Mađari, u Poljskoj su većinski narod Poljaci, a na Kosovu Albanci. I ne možemo nikako da ih pretvorimo u Srbe”, zaključio je Hajdin.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš