Srbija u EU tek nakon potpisivanja sporazuma sa Kosovom"

Sveobuhvatni sporazum Prištine i Beograda mora biti potpisan što pre, jer je njegova primena jedan od uslova pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rekla je u emisiji "Razgovor RTK2" šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova koja je govorila i o viznoj liberalizaciji i najavljenom zahtevu Kosova za status kandidata.

Srbija u EU tek nakon potpisivanja sporazuma sa Kosovom"

Apostolova je navela da nije na Evropskoj uniji da predviđa, već je na Prištini i Beogradu da postignu sveobuhvatni dogovor, koji mora biti potpisan mnogo pre ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Ovaj sporazum o normalizaciji odnosa treba se sprovesti do dana pristupanja Srbije.To znači da ove spekulacije, da se o ovom sporazumu može pregovarati zauvek i potpisati ga tek na dan pristupanja nisu validne, jer postoji razlika između potpisa i primene sporazuma", rekla je šefica Kancelarije EU na Kosovu.

Govoreći o viznoj liberalizaciji, Apostolova je istakla da kosovski političari ovo pitanje pogrešno tumače i dodala da je sve u njihovim rukama.

"Ratifikovanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i vidljiviji rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ne znače automatsko ukidanje viza", kaže specijalna predstavnica EU i napominje da će odluku o tome doneti države članice.

"Ja uvek ohrabrujem ovdašnje političare, ministra spoljnih poslova, ministarku za evropske integracije da govore više i razgovaraju više sa zemljama članica, da posećuju prestonice i diskutuju o ugledu i ubede ih da donesu pozitivne odluke", dodala je ona.

Komentarišući najavu potpredsednika vlade Envera Hodžaja da će Kosovo ove godine podneti zahtev za status kandidata zemlje članice Evropske unije, Apostolova ističe da se proces proširenja odvija u etapama, od kojih je prva potpisivanje SSP-a, dok je njegova primena na neki način pozivnica za status kandidata.

"Ako uzmemo u obzir statistike zemalja regiona Zapadnog Balkana koje su dobile pozivnice za otvaranje pregovora i koje su primenile SSP u poslednjih pet šest godina i tek nakon toga dobile pozivnicu. Reforme koje treba primeniti u međuvremenu, od potpisivanja SSP do statusa kandidata su veoma teške i trebalo bi da su vidljive na terenu", izjavila je Apostolova.

Šefica Kancelarije EU je rekla da je za sprovođenje reformi potrebno vreme i da je sada sve u rukama Kosova i kosovskih institucija, zaključivši da će sprovođenje reformi obezbediti zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš