“Srbija nema pravo da raspisuje poternice za građane Kosova”

Zbog odluke srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani ulazak u Srbiju pojedinim kosovskim zvaničnicima, iz Vlade Kosova poručuju da će reagovati recipročno. Dok politički analitičar Azem Vllasi smatra da se o ovom problemu mora pregovarati u Briselu.

“Srbija nema pravo da raspisuje poternice za građane Kosova”

Iz Vlade Kosova poručuju da je srpska vlast napravila takozvane “crvene liste” sa imenima kosovskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u Srbiju ili se nalaze na poternici te zemlje.

“Formiranje jedne takve liste nije povezano sa spekulacijom o razmeni teritorija između Kosova i Srbije. Vlada veruje da se ove zabrane češće događaju od hapšenja Marka Đurića. Mi ćemo morati da reagujemo recipročno”, rekao je Avni Arifi, šef pregovaračkog tima sa Srbijom.

Ukoliko se kosovski građani sumnjiče za neko krivično delo od strane Srbije, ona bi trebala da podnese zvanični zahtev kosovskom pravosuđu za otvaranje postupka, smatra analitičar Azem Vllasi.

“Sve dok se Srbija ovako ophodi prema građanima Kosova, oni imaju razlog da se plaše prilikom prelaska granice. Srbija je van svih pravila raspisala poternice za skoro sve javne ličnosti na Kosovu. Što se tiče poternica zbog navodnih ratnih zločina, za to je nadležan međunarodni Haški sud i terba da se postigne sporazum da Srbija nema pravo da raspisuje poternice za građane Kosova”, istakao je Azem Vllasi, politički analitičar.

Prošle nedelje, ulazak u Srbiju nije dozvoljen akademiku Hivzi Islamiju i službeniku Vlade Kosova Xhjemailu Haliliju.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš