Srbi u šest kolona: Politički pluralizam ili nejedinstvo?

Za razliku od proteklih parlamentarnih izbora održanih pre tri godine, kada su politički predstavnici Srba nastupili jedinstveno, na izborima zakazanim 11. juna, kandidaturu je predalo šest srpskih lista, odnosno pet političkih stranaka i jedna koalicija. Da li to znači da Srbi više nisu jedinstveni ili će njihovo odvojeno delovanje imati veći politički uticaj?

Srbi u šest kolona: Politički pluralizam ili nejedinstvo?

Među kandidatima na vanrednim parlamentarnim izborima naći će se Srpska lista, Progresivna demokratska stranka, Samostalna liberalna stranka, Srpski patriotski savez, Napredna snaga Kosova kao i koalicija u kojoj je i Partija kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića. Građani su podeljenog mišljenja da li će odvojen nastup srpskih političkih predstavnika na izborima pogodovati srpskoj zajednici na Kosovu.

"Više opcija je možda i dobra stvar, neka građani kažu svoje pa videćemo kako će biti", rekao je meštanin Gračanice.

"Svi su tu zbog pozicija i sopstvenog interesa, najbolje je da ne izađemo na izbore", kaže jedan od meštana Gračanice.

Politikolog Stefan Filipović smatra da bi jedinstveno delovanje srpskih prestavnika imalo veći uticaj na pitanja koje se tiču Srba na Kosovu.

“Mislim da bi i hipotetički postojanje jednog jakog pokreta političkog, društvenog iz srpske zajednice, koji ima konsenzus o bazičnim pitanjima ovde, mislim da to ne bi odgovaralo Pritšini. Mnogo je lakše, mnogo je malo, čak ni hipotetički dozvoliti da srpski narod ima jedinstveno delovanje”, rekao je Filipović.

Filipović ističe da je politički pluralizam sam po sebi pozitivan, međutim, kako naglašava, problem nastaje u međusobnom odnosu srpkih predstavnika. 

“Osnovni problem, unutar srpske zajednice jeste to što one nisu političke opcije odvojene u različitim kolonama, već se uspostavlja atmosfera suprotstavljenosti, što je još gore i to je ta najnegativnija posledica koju imamo zbog ove odvojenost”, dodao je Filipović.

Ključne tačke razdora među političkim strankama su, prema mišljenju Dragoljuba Petrovića, glavnog urednika beogradskog lista “Danas” novac i interes.

“To vam je dokaz tradicionalne srpske nesloge koja se uvek javlja kada postoji mogućnost neke vlasti i nekih para. Ja sam čuo da će sve liste dobiti po jednu impresivnu svotu novca a s druge strane kasnije će moći da trguju sa svojim mandatima”, navodi Petrović.

Petrović dodaje da s obzirom da ne mogu da nađu zajednički interes, na jedinstveno delovanje Srba može uticati samo Beograd, ali da ni to nije idealno rešenje.

"Srbi na Kosovu moraju da se pre svega dogovore šta je njihov zajednički interes, ali Srbi i inače ne mogu da se dogovore šta je zajednički interes, a naročito u trenucima kada se dešava da postoji nezadovoljstvo dela Srba time što je izdogovorano u Briselu, a sa druge strane, prošli kosovski izbori pokazuju da Srbe može ujediniti samo neka direktiva iz Beograda koja je faktički ucenjivačka prema pojedinim predstavnicima Srba", zaključije Petović.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima ima oko 1,9 miliona građana. Žreb za redosled na glasačkom listiću biće održan 27. maja. Izborna kampanja zvanično će početi 31. maja i završava se 9. juna.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš