Srbi kratko blokirali Jarinje zbog ličnih karata

Srbi sa severa Kosova danas su na sat vremena blokirali prelaz Jarinje, odakle su poslali poruku da ne žele da se odreknu srpskih ličnih karata koje imaju.

Srbi kratko blokirali Jarinje zbog ličnih karata

Iako je bilo najavljeno da će od danas biti suspendovane srpske lične karte koje imaju stanovnici Kosova, to se za sada još nije dogodilo.

Srbi su se spontano okupili i na sat vremena blokirali prelaz Jarinje koji se nalazi na magistralnom putu između Leposavića i Raške.

Za vreme trajanja blokade Jarinja, saobraćaj je bio obustavljen, a policajci na ovom prelazu još uvek nisu dobili nikakve instrukcije o drugačijem postupanju od onog koje su imali prethodnih dana.

Za vreme trajanja blokade nije bilo incidenata.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je Tanjugu da su se na prelazu Jarinje građani spontano okupili.

Tu su bili i predstavnici Srba iz četiri opštine na severu Kosova.

"Građani su zabrinuti, mi jednostavno delimo njihovu zabrinutosat, nadam se da će, kao i mnogo puta do sada, Vlada Republike Srbije naći rešenje i da neće doći do primene odluke koju je Priština najavila", rekao je Todić.

On je naglasio da bi prestanak važenja srpskih ličnih karata bio velika šteta za Srbe na Kosovu, naročito za ljude na severu Kosova, jer je dobar deo zaposlen i radi u Raški, Kraljevu, Novom Pazaru itd.

Ako bi došlo do primene odluke o zabrani korišćenja ličnih karata, čak bi i naši đaci i studenti bili onemogućeni da pohađaju škole i fakultete, rekao je Todić.

On je pozvao predstavnike vlasti u Prištini "da se urazume" i da ne krše sporazume postignute u Briselu, naročito sporazum o slobodi kretanja.

Svim licima koja poseduju srpske lične karte gradova sa Kosova, odnosno, kako ih nazivaju iz Prištine, "srpskih paralelnih struktura", od 18. aprila biće zabranjen ulazak na Kosovo, kao i izlazak sa Kosovaa, saopštila je ranije kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri. 

Krajem prošle godine, ista odluka bila je na snazi nekoliko sati, nakon čega su je kosovske institucije privremeno suspendovale, uz objašnjenje da će srpske lične karte važiti samo u prelaznom periodu.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš