“Sprečiti širenje lažnih informacija tokom izbora”

Kako bi se sagladali izazovi sa kojima se novinari susreću u predizbornom periodu i pronašli načini da se oni prevaziđu, Asocijacija novinara Kosova je organizovala okrugli sto na temu „Izbori i odgovornosti medija u tom procesu“.

“Sprečiti širenje lažnih informacija tokom izbora”

Objektivno, nepristarsno, istinito izveštavanje moraju ostati principi novinarstva i u predizbornom procesu kao i na dan izbora, zaključeno je na  okruglom stolu Asocijacije novinara Kosova. Među najvećim izazovima sa kojima se mediji susreću, prema rečima predsednika asocijacije, je širenje netačnih vesti, koje u medije često dospu sa lažnih izvora na društvenim mrežama.

„U prošlosti, naročito na poslednjim izborima, videli smo da je često bilo nepotvrđenih izveštaja koji su uveli neku vrstu konfuzije u javnosti i te vesti su se prenosile u različitim medijima. Imali smo puno nepotvrđenih vesti”, rekao je Šini Hisenaj, predsednik Asocijacije Kosova.

Glavni i odgovorni urednik prišinskog lista „Koha Ditore“ istakao je da su neki mediji već postali aktivni učesnici u političkoj kampanji, i da se slična situacija na sledećim, lokalnim izborima, može sprečiti izradom Izbornog zakona za medije.

„Nezavisna komisija za medije je početkom ove godine napravila greške, koje su po mom mišljenju deo problema. Nema nikakvog plana kontrole i nadzora medija tokom izborne kampanje, postoje samo pokušaji da se putem nekih uredbi spreči širenje lažnih vesti, umesto da se ova oblast uredi zakonom. Situacija će biti teška jer su mnogi mediji već u službi političkih partija“, kazao je Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik pritšinskog lista „Koha Ditore“.

Medijsko izveštavanje u predizbornom procesu kao i na izborima pratiće i Tužilaštvo Kosova. Iz tužilaštva naglašavaju da su  upravo zahvaljujući objektivnom izveštavanju medija na prošlim izborima, u saradnji sa policijom, uspeli da spreče pojedine nepravilosti i pronađu odgovorne.

"Razvili smo standardne procedure za naše operacije kako bismo brzo i efikasno delovali na dan izbora. Državnom tužiocu i kosovskoj policiji od velikog su značaja precizne i istinite informacije sa izbornih mesta", naglasila je Laura Pulja državni tužilac.

Na sam dan izbora, prema rečima Laure Pulje, biće angažovano 100 tužioca, koji će nadgledati izborni proces i pratiti izveštavanje medija.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš