"Sporazumom jasno precizirano kako će biti osnovana ZSO"

Ne postoji konflikt između zahteva Beograda i Prištine kada je u pitanju način formiranja Zajednice srpskih opština, jer je Briselskim sporazumom jasno određeno da svi dogovori moraju biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova, smatra izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimoć. S druge strane, advokat i analitičar Azem Vlasi tvrdi da je osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom trebalo da bude unutrašnje pitanje Kosova i da je pogrešno što je o tome Priština pregovarala sa Beogradom.

"Sporazumom jasno precizirano kako će biti osnovana ZSO"

Iako je još pre pet godina postignut Sporazum o Zajednici srpskih opština, Priština i Beograd i dalje različito tumače dokument koji bi trebalo da bude sporoveden nakon objavljivanja statuta, čija je izrada u toku. Nenad Maksimović iz CPT-a ističe da je sporazumom jasno precizirano kako će biti osnovana Zajednica srpskih opština.   

"Ne postoji konflikt između zahteva Beograda da svi dogovori budu u skladu sa Briselskim sporazumom i zahtevom Prištine da svaki sporazum mora biti u skladu sa kosovskim ustavom, jer briselski sporazum određuje da svi sporazumi moraju biti u skladu sa kosovkim ustavom i kosovskim zakonom", tvrdi Maksimović.

Stvari su jasne, dodaje izvršni direktor Centra za mir i toleranciju i ističe da je pisanje statuta zapravo još jedan "deža vu".

"U pitanju je samo jedna kupovina vremena i trgovina očekivanjima ljudi da će se nešto epohalno desiti, a suštinski neće, jer su principi za uspostavljanje Zajednice srpskih opština uspostavljeni Zakonom o lokalnoj samoupravi. Taj zakon je predočen u briselski sporazum koji daje okvir ingerencija koje će Zajednica srpskih opština imati i ne postoji nikakav prostor ni za dizanje panike, ni za neko busanje u junačka prsa, ni za slavljenje bilo kakve pobede, jer je sve već poznato", naglašava Maksimović.

S druge strane, advokat i analitičar Azem Vlasi izjavio je da je kosovska strana pogrešila što je potpisala Sporazum o ZSO, jer je to unutrašnje pitanje Prištine.

"Tu Zajednicu ili Asocijaciju treba formirati, to je ustavno pravo i trebalo bi je formirati, ali to je unutrašnje pitanje Kosova, samim tim, jer se radi o kosovskim opštinama i to je posao koji će obaviti kosovske institucije u saradnji sa srpskim predstavnicima u vladi u skupštini i predstavnicima opština, gde su sada gradonačelnici Srbi", rekao je Vlasi.

Čim je od toga napravljeno međudržavno pitanje, trebalo je znati da će biti problema, dodaje Vlasi.

"Od strane Srbije insistira se samo na tu Zajednicu, sve drugo joj se ne tiče. Na kosovskoj strani pobuđuje realne strahove da Srbija time hoće institucionalno, sa opštinama sa srpskom većinom, teritorijalno i etnički da kosovske Srbe odvoji, ako ne formalno, onda faktički od ustavnog poretka Kosova, da ih veže što više za Srbiju i tako da onda kosovski Srbi kroz tu Zajendicu i kroz ove opštine postanu faktor unutrašnjeg mešanja Srbije u unutrašnje stvari Kosova", dodao je Vlasi.

Dogovor o Zajednici srpskih opština potpisan je aprila 2013. godine, a nedavno je Priština ponovo aktivirala Upravljački tim koji bi do kraja jula trebalo da napiše njen statut. Zvanični Beograd insistira da ZSO bude osnovana u skladu sa Briselskim dogovorom, dok je Priština saopština da Zajednica može biti formirana samo na osnovu ustava i zakona Kosova.

Izvor: (RTK2)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš