Sporazum o diplomama od 4. aprila

Direktor Kancelarije za koordinaciju pregovora sa Prištinom Vlade Srbije, Dragan Vladisavljević, rekao je danas da bi na Dan studenata Srbije, 4. aprila, trebalo da počne primena briselskog sporazuma o diplomama.

Sporazum o diplomama od 4. aprila

Vladisavljević je u izjavi Tanjugu rekao da su pre nekoliko dana u Briselu sa predstavnicima Prištine dogovorili da počne implementacija sporazuma o diplomama i da to bude 4. aprila, na Dan studenata Republike Srbije.

"Dogovorena je implementacija visokoškolskih isprava i ona podrazumeva određene procedure uz sertifikaciono posredovanje  Evropske asocijacije univerziteta. Mi smo predali listu od 18 univerziteta, među kojima se nalazi Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici," rekao je on.

Vladisavljević je dodao da procedura podrazumeva isti pristup za univerzitete iz Kragujevca, Beograda i Prištinski univerzitet sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

"Onog trenutka kada Priština bude krenula sa procesom priznavanja diploma, tog trenutka će zvanični Beograd nastaviti sa procesom koji je primenjivan u okviru primene sporazuma o diplomama," rekao je on.

Vladisavljević je kritikovao retoriku koju u vezi sa ovim, ali ostalim sporazumima, koristi kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, istakavši da takvi nastupi ne doprinose normalizaciji odnosa i korektnom nastavku tehničkog dijaloga koji se očekuje.

Na srpskoj listi je 18 univerziteta, među kojima je i Univerzitet u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš