Špigel: Kurtijeva vlada prva posle 99 sa punim demokratskim legitimitetom, nije proizašla iz podrumskih pazara

Poznati nemački časopis „Špigel“ hvali Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani zbog obećanja da će izgraditi pravnu državu na Kosovu.

Špigel: Kurtijeva vlada prva posle 99 sa punim demokratskim legitimitetom, nije proizašla iz podrumskih pazara

U analizi koju je u nedelju objavio hamburški časopis Špigel navodi se da bi Kosovo bez međunarodne pomoći teško preživelo. Čak i sistem vladavine zakona postoji samo površno – a razlog za to, prema Špiglu je „zato što su korumpirani dotadašnji zapovednici i njihovi klanovi vladali“.

„Sada se to može promeniti: početkom nedelje je mesto premijera u Prištini preuzeo Aljbin Kurti. Njegova vlada je prva od kraja rata 1999. godine koja uživa pun demokratski legitimitet, a nije stvorena podrumskim pazarima ili podrškom država koje štite Kosovo“, piše Špigel.

„Ovo je signal koji ne treba potcenjivati u regionu u kojem autokrate vladaju gotovo svuda. EU treba da vidi ovaj signal i da ubuduće ozbiljnije razume volju građana na Zapadnom Balkanu“, prenosi Koha.net.

Špigel podseća na Kurtijevu političku biografiju kao vođe studenata, političkog zatvorenika u Srbiji i levičarskog aktiviste protiv političkog režima na Kosovu. LVV i LDK osvojili su značajnu većinu na oktobarskim izborima. Kurti se, prema Špiglu, smatra nekorumpiranim.

I Vjosa Osmani najavljuje jedan radikalni zaokret. Ona je predsednica parlamenta i drugi najviši zvaničnik nakon šefa države.

„Kosovo je krhka demokratija. Nemamo nezavisno sudstvo“, rekla je za nemački časopis.

Osmani kritikuje korumpiranu elitu i poput Kurtija, i ona želi da se na Kosovu izgradi jedna država gde vlada zakon.

„Našom zemljom će od sada i ubuduće upravljati ljudi koji nemaju problema sa zakonom“, rekla je Vjosa Osmani.

U internom aspektu Vlada se mora boriti protiv korupcije i nepotizma, treba očistiti sistem od sudija i tužilaca nedostojnih svoje funkcije. EU se mora naviknuti na samopouzdanu vladu, piše Špigel.

Časopis ne očekuje brzu normalizaciju odnosa sa Srbijom. Kurti odbacuje razmenu teritorija, Osmani kaže da je preduslov za dijalog priznanje Kosova od strane Srbije i pravno tretiranje srpskih ratnih zločina.

„Neće biti mira sa Srbijom bez pravde za desetine hiljada albanskih ratnih žrtava“, rekla je predsedavajuća skupštine na Kosovu.

Izvor: (Koha )

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš