Spajanje izbora rešenje za političku krizu?

Za nama je burna politička nedelja. Ni iz petog pokušaja nije konstituisana skupština što Kosovo vodi u dublju krizu. Novi pokušaj izbora rukovodstva parlamenta biće 7. septembra, međutim pitanje je da li će i tada doći do konstituisanja skupštine. Analitičari ocenjuju da mogući izlazak iz krize treba tražiti u novim parlamentarnim izborima.

Spajanje izbora rešenje za političku krizu?

Kosovo se nalazi u institucionalnoj krizi, dva i po meseca od parlamentarnih izbora nema konstituisanu skupštinu ni formiranu vladu. Ono što pobednička koalicija (PAN) želi jeste vlada političkog jedistva koja će se lakše suočiti sa neispunjenim obavezama.

A obaveza ima dosta, prva, i za građane Kosova možda jedna od najbitnijih je usvajanje Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom koji bi Kosovo doveo pred vrata vizne liberalizacije. Ali političkog jedinstva nema na vidiku. Teško je očekivati od dveju stranaka koje su posle PAN-a dobile najviše glasova na izborima da pristanu na saradnju sa tom koalicijom. Prema najavama zvaničnika, bliža je saradnja Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja.

"Ukoliko DSK, ne Isa Mustafa, pronađe političke razloge, moguća je saradnja sa Samoopredeljenjem oko formiranja vlade. Ali treba videti kakva je njihova orijentacija kada se radi o ekonomskom razvoju, liberalizaciji viza koja ima veze i sa demarkacijom, dijalogu sa Srbijom, sporazumima koje smo potpisali kao dve države u Briselu, tako da moramo znati sudbinu ovih pitanja. Takođe, tu je formiranje Vojske Kosova. Znači ima dosta pitanja koje treba pojasniti, zato sam se složio da dođe do dijaloga između naših ljudi, da vidimo dokle možemo stići. Druga pitanja ostaju da se rešavaju vremenom", rekao je Mustafa za Kosova Pres.

Pojedini analitičari smatraju da se izlazak iz situacije u kojoj ne postoji konsenzus među političkim partijama nalazi u rukama predsednika. Ako on ne uspe da reši problem, treba pokušati sa izborima.

,,Ako ne postoji volja za formiranjem institucija, u nadležnosti je predsednika Tačija da raspusti skupštinu i da se ide na nove izbore. Sad se nalazimo u ćor sokaku iz koga se ne vidi izlaz. Vidite da se ljudi bore za jedan glas a taj glas, ili vlada sa 62 ili 63 glasa nije vlada koja garantuje dugotrajnost. Ako ne preovladava razum među strankama, izbori su u ovom slučaju jedina mogućnost”, rekao je Bedžet Šalja, predsednik Odbora za ljudska prava na Kosovu.

Postoji mogućnost da i skupština raspusti samu sebe, kaže Ramuš Tahiri, ukoliko bi za takvu odluku postojalo zajedničko stanovište po tom pitanju.

,,Ja sam pristalica da poslanici mogu da raspuste skupštinu, imaju verifikovan mandat iako nemamo predsednika i potpredsednika. Shodno zakonu, dvotrećinskom većinom glasova poslanika skupština može da bude raspuštena. Ako se raspusti skupština, kreće se sa procedurom raspisivanja novih izbora. Po mom mišljenju, za Kosovo je najbolje da imamo zajedno i lokalne i centralne izbore 22. oktobra“, rekao je Tahiri u emisiji Razgovor RTK2.

Ono što bi možda bila i olakšavajuća okolnost spajanjanjem lokalnih i parlamentarnih izbora je to što bi se stvorila proračunska ušteda u budžetu koji još uvek nije rebalansiran, kao i vreme i energija građana.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš