Smrt aktiviste Samoopredeljenja neće biti tema zasedanja SK

Poslanici Skupštine Kosova neće raspravljati o slučaju Astrita Deharija, aktiviste Samoopredeljenja koji je pronađen mrtav u zatvoru u Prizrenu, jer predsedništvo nije usvojilo predlog pokreta Samoopredeljenje zbog, kako je navedeno, nedovoljnog broja potpisa poslanika.

Smrt aktiviste Samoopredeljenja neće biti tema zasedanja SK

Poslanici Skupštine Kosova u četvrtak će razmatrati preostala pitanja sa protekle sednice, a smrt mladića Astrita Deharija neće biti predmet rasprave jer je predlog Samoopredeljenja odbijen. Sednicu predsedništva su zbog toga napustili predstavnici ovog pokreta jer smatraju da je izvršen pritisak na poslanike da ne podrže održavanje vanredne sednice o Astritu Dehariju.

Aida Derguti, koja je sa Gljaukom Konjufcom u znak protesta napustila sednicu, kaže da je jedan od poslanika DPK-a pod pritiskom povukao potpis i time onemogućio raspravu o Dehariju. Predsednik Skupštine ističe da ne treba zloupotrebljavati Deharijevu tragediju i dodaje da će u ovom slučaju institucije ići do kraja.  

“Kao što znate Samoopredeljenje već neko vreme zahteva vanrednu sednicu i pošto je potreban 41 potpis u poslednjem trenutku jedan je povučen.To je razlog  našeg napuštanja sastanka, jer mislimo da je taj potpis povučen zbog pritiska političkih lidera koji imaju parlamentarnu većinu”, rekla je Derguti.

Ona je potom novinarima dostavila dokument u kojem Bisljim Zogaj, poslanik DPK objašnjava da pre rasprave o Dehariju treba sačekati zvanične rezultate nadležnih organa.

Mišljenje Zogaja deli i predsednik parlamenta koji naglašava da ne treba manipulisati ovom tragedijom.

“Moramo pokazati poverenje u naše institucije i sačekati  zaključke.Želim da vas uverim da ćemo ići do kraja i niko iz vlasti i opozicije neće manipulisati ovim.Građanima mora biti jasno, ako je potrebno pozvaćemo i strane eksperte.Ići ćemo do kraja i istina će izaći na videlo”, rekao je predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

Samoopredeljenje zahteva vanrednu sednicu na kojoj bi predložili rezoluciju o pokretanju nezavisne istrage koja bi utvrdila uzrok smrti njihovog aktiviste, uhapšenog pod optužbom da je učestvovao u napadu na Vladu i Skupštinu Kosova.Samoopredeljenje i civilno društvo već danima na ulicama Prištine zahtevaju nezavisnu istragu i ostavke ministarke pravde Durate Hodže i komandira regionalne policije Nedžmija Krasnićija.

 

 

 

 
 
 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš